27.01.22 OPS Nyheder

Nordjyske kommuner lover grønne indkøbs- og udbudsstrategier

I slutningen af 2021 faldt de kommunale budgetaftaler på plads. Flere af de nordjyske kommuner vil i 2022 fokusere på bæredygtighed og klima i deres indkøbs- og udbudsstrategier samt investere i velfærdsteknologi.

Foto: Getty Images

De 98 kommuners budgetaftaler for 2022 blev indgået i sidste kvartal af 2021 og afspejler, hvad hver enkel kommune vil fokusere på i indeværende budgetår.

DI’s gennemgang af aftaleteksterne viser, at kommunerne har et fokus på og prioriterer offentligt-privat samarbejde – både når det gælder udbud og indkøb. Kommunernes budgetaftaler indikerer to helt overordnede tendenser på landsplan: henholdsvis et fokus på grønne indkøb samt en interesse for friplejehjem.

Herunder følger en oversigt over udvalgte kommuners initiativer, der vedrører offentligt-privat samarbejde, i de nordjyske budgetaftaler:

 

Brønderslev
Kommunen anlægger en klimapulje med formål om at understøtte kommunens klimapolitiske tiltag i relation til FN’s verdensmål for miljø.

Læs hele aftaleteksten her.

Frederikshavn
Byrådet har vedtaget en ny indkøbs- og udbudspolitik, hvori der er udarbejdet konkrete målsætninger og handleplaner for at opnå en øget bæredygtighed i kommunens fremtidige indkøb og udbud. Indkøbs- og udbudspolitikken har afsæt i FN’s verdensmål med fokus på: klima og miljømæssig bæredygtighed, social bæredygtighed, økonomisk bæredygtighed samt samarbejde, partnerskaber og innovation.

Læs hele aftaleteksten her.

Jammerbugten
Velfærdsteknologiske løsninger skal forbedre velfærd og pleje på seniorområdet. Kommunen har netop igangsat et forsøg med brug af medicineringsrobot og vil i fremtiden have fokus på og tænke i velfærdsteknologiske løsninger.

Læs hele aftaleteksten her.

Læsø
Ligeledes vil Læsø Kommune investere i velfærdsteknologi. Investering i effektivisering og velfærdsteknologi skal gøre det muligt for flere ældre at være herre i eget liv.

Læs hele aftaleteksten her.

Rebild
Rebild Kommune planlægger at opføre to nye daginstitutioner de næste par år. Begge projekter bliver OPP-projekter (Offentligt-Privat-Partnerskab).

I 2022 udarbejdes der desuden et nyt udbud på tømning af vejbrønde og gadefejning af veje og stier.

Læs hele aftaleteksten her.

Thisted
Forligsparterne ønsker et stærkere fokus på bæredygtighed i de indkøb, der foretages i Thisted Kommune. Dette gøres i forbindelse med en revision af indkøbs- og udbudsstrategien i kommunen. I denne forbindelse vil kommunen arbejde på at indarbejde bæredygtighedsbegrebet i indkøbs- og udbudsstrategien.

Læs hele aftaleteksten her.

Aalborg
Aalborg Kommune lader kommunens indkøb udgøre et væsentligt indsatsområde i forhold til den grønne omstilling. Kommunen har udarbejdet en ny, grøn indkøbsstrategi, der beskriver strategiske målsætninger og handling gennem konkrete indsatsområder. Derfor gøres det obligatorisk at købe miljømærkede produkter eller produkter, der lever op til tilsvarende krav, hvis der er tilstrækkelig konkurrence og ingen betydelig prisforskel. Dette krav gælder ved indkøb af rengøringsmidler, sæbe- og hygiejneprodukter samt kontormøbler og kontorartikler. Listen bliver løbende udbygget.

Da dette ikke skal være en hæmsko for små og mellemstore virksomheder tilføres opgaven to normeringer, svarende til 1,2 mio. kr. pr. år. Dette skal bl.a. have fokus på indsatsen i de tværgående grønne samarbejder, styrket virksomheds-/leverandørdialog, aktiv kommunikation, etablering af baseline med synliggørelse af miljøbelastning pr. indkøbsstrategi, samt til udvælgelsen af indsatsområder og igangsætning af aktiviteter til styrkelse af grønne indkøb indenfor de udvalgte områder.

Læs hele aftaleteksten her.

 

Læs mere

Læs om budgetaftalerne på Sjælland her.

Læs om budgetaftalerne i Syddanmark her.

Læs om budgetaftalerne i Midtjylland her.

Læs om budgetaftalerne i Hovedstaden her.

Anker Søby Poulsen
Skrevet af:

Anker Søby Poulsen

Relateret indhold