05.12.22 OPS Nyheder

DI om KL’s nye beregningsvejledning på hjemmeplejeområdet: Et skridt i den rigtige retning

KL har offentliggjort en ny vejledning, som skal hjælpe kommunerne med at beregne korrekte afregningspriser på hjemmeplejeområdet. Branchedirektør i DI, Jakob Scharff, kalder vejledningen ”et skridt i den rigtige retning”, men fastslår at der er brug for politisk handling for at fremtidssikre det frie valg.

Foto: Colourbox

Mandag morgen kunne Kommunernes Landsforening (KL) præsentere en ny vejledning henvendt til kommunerne, som skal hjælpe med at beregne og dokumentere deres afregningspriser over for private leverandører på hjemmeplejeområdet. Vejledningen er udarbejdet af BDO med input fra både kommuner og erhvervsorganisationer, herunder DI.

Ifølge servicelovens § 91, stk. 1, skal kommunale og private leverandører af ydelser af samme kvalitet afregnes til samme pris for at sikre lige konkurrence. Kommunerne skal således afregne private leverandører af praktisk hjælp og personlig pleje med udgangspunkt i deres egne gennemsnitlige, langsigtede omkostninger ved selv at levere den samme ydelse.

Uforklarlig variation

Selvom princippet om ligebehandling burde være klart, har mange private leverandører af hjemmehjælp oplevet, ydelserne langt fra afregnes i forhold til det reelle omkostningsniveau.

DI har længe sat fokus på den manglende gennemsigtighed og uforklarlige variation i kommunernes afregningspriser. Den seneste DI-analyse fra 2021 viser, at forskellen mellem den laveste og højeste kommunale afregningspris er hhv. 240 kr. for praktisk hjælp og 250 kr. for personlig pleje.

- Hvis kommunerne fastsætter kunstigt lave afregningspriser, fører det til en unfair forskelsbehandling af private leverandører, som dermed får ringere forudsætninger for at levere pleje og omsorg til borgerne af høj kvalitet. Og det betyder i sidste ende, at nogle leverandører må dreje nøglen om eller helt trækker sig fra markedet, og dét går ud over borgernes selvbestemmelse.

Læs også: DI efter højesteretsdom: Uden klare regler for afregningspriser risikerer vi, at det frie valg undergraves

”Et skridt i den rigtige retning”

KL’s nye beregningsvejledning bidrager til større gennemsigtighed på området ved at slå fast, at der altid skal foretages konkrete beregninger, som skal dokumenteres.

Vejledningen understreger desuden, at det er helt centralt, at kommunerne medregner alle direkte omkostninger, som f.eks. løn og køb af materialer, og indirekte omkostninger, f.eks. til forsikringer og overhead.

- Kommunernes beregninger af de indirekte omkostninger har helt sikkert været en afgørende årsag til den betydelige variation i de kommunale afregningspriser, fordi de indirekte omkostninger ofte bliver glemt eller undervurderet. Beregningsvejledningen er dermed et skridt i den rigtige retning. Nu handler det blot om, at kommunerne faktisk tager vejledningen i brug, siger Jakob Scharff.

Fremtidssikring af det frie valg

Selvom vejledningen er et skridt i den rigtige retning, mener Jakob Scharff endnu ikke, at der er gjort nok for at sikre, at pengene følger borgeren: ”Vi har stadig behov for et klarere regelsæt fra politisk hold samt en uafhængig kontrolinstans, hvor leverandørerne kan klage over en takst,” mener branchedirektøren og fortsætter: ”Vi ser også lige nu store udfordringer på plejeboligområdet – hvor KL heldigvis er i gang – men processen bør helt oplagt også overføres til dagtilbudsområdet.”

DI kunne i september 2022 offentliggøre en Vejledning om beregning af tilskud til private dagtilbud, som blev tilsendt landets borgmestre, kommunaldirektører samt Børn- og Ungeudvalgsmedlemmer med henblik på at sikre en ensartet afregning af private og kommunale tilbud – læs mere her.

Læs mere om vejledningen fra KL her.

Relateret indhold