18.03.22 OPS Nyheder

Kommunerne gør det svært for forældrene at bruge det frie valg: Kun 3 ud af 10 kommuner informerer om muligheden for at vælge et privat alternativ

En DI-analyse viser, at hele syv ud af ti kommuner ikke informerer familier om deres rettigheder ved frit valg af daginstitution. Branchedirektør i DI Jakob Scharff ærgrer sig over, at kommunerne ikke informerer om borgernes rettigheder. ”Det gør det svært for forældrene at bruge det frie valg,” mener branchedirektøren.

Foto: COLOURBOX

Alle børnefamilier i Danmark har ret til frit at vælge daginstitution. Denne rettighed giver også familierne mulighed for at vælge en privat børnehave eller vuggestue fremfor de kommunale daginstitutioner.

Kommunen som bindeled

En DI-analyse af kommunernes information om borgernes ret til det frie valg af daginstitution finder imidlertid, at kommunerne ikke informerer tilstrækkeligt om det frie valg. Kun 3 ud af 10 kommuner informerer om borgernes rettigheder. Jakob Scharff, branchedirektør i DI, ærgrer sig over kommunernes manglende information.

-  Kommunen er bindeleddet mellem borger og daginstitution, når børnefamilier søger til kommunens hjemmeside efter information om dagtilbud og de forskellige muligheder. Hvis ikke kommunen oplyser borgeren om deres rettigheder, har borgeren ikke mulighed for at udnytte retten til frit at vælge daginstitution. Dermed forhindres det frie valg af private dagtilbud, siger Jakob Scharff.

Én ud af 94 kommuner informerer tilstrækkeligt

Foruden at informere om retten til frit at vælge daginstitution, bør kommunerne også informere om gældende vilkår. I analysen har DI gennemgået alle kommunernes hjemmesider for kommunernes beskrivelse af borgernes rettigheder. Det viser sig, at det kun er 24 kommuner, der beskriver, hvilke vilkår der gælder for familierne, hvis de ønsker at benytte det frie valg og vælge en privat leverandør af dagtilbud. Disse vilkår omfatter blandt andet, at private leverandører skal leve op til samme kvalitetsstandarder som kommunens dagtilbud. Kun én kommune lever op til dette og oplyser herom.

Jakob Scharff er imidlertid ikke imponeret over kommunernes informationsformidling til borgerne: ”Det er skuffende, at kun én kommune formår at oplyse tilstrækkeligt om det frie valg af private dagtilbud, når det er så simpelt at gøre.”

Borgernes valgmuligheder

Vigtigt for at borgeren kan udnytte retten til det frie valg er naturligvis valgmuligheder. Private tilbud eksisterer i stort set alle landets kommuner, men det er langt fra alle, der har en samlet liste over samtlige godkendte leverandører i kommunen, som borgerne kan vælge imellem. Færre end en tredjedel af kommunerne har en sådan oversigt. For at borgerne kan tage et informeret valg, der matcher deres behov, bør kommunerne desuden offentliggøre forældretilfredshedsundersøgelser på dagtilbudsområdet. Af de 98 kommuner er det kun tre kommuner, der har offentliggjort tilfredshedsundersøgelser gennemført inden for de sidste to år.

Samlet lavt informationsniveau om frit valg af dagtilbud

Det samlede informationsniveau hos kommunerne er generelt meget lavt. På en skala fra 0-6 ligger ca. 75 procent af kommunerne i den laveste ende med en score på mellem 0 og 1, mens ingen kommuner er i top. Det lave informationsniveau hujer ikke Jakob Scharff.

- Helt grundlæggende er det skuffende, at kommunerne ikke gør mere for at vejlede og informere borgerne bedre. Det er ganske enkel informationsformidling og vil bidrage til bedre velfærd og mere tilfredse borgere, siger branchedirektøren.

Daginstitutioner på dagsordenen

Frit valg af daginstitutioner har den seneste tid været genstand for debat, da regeringen og et flertal i Folketinget de facto ønskede at afvikle privatejede børnehaver og vuggestuer ved at forbyde profit og lade dem overgå til selvejende institutioner. Privatejede vuggestuer og børnehaver blev dog reddet, da Radikale Venstre trak sig fra aftalen i januar 2022.

Læs mere: Se hvordan din kommune klarer sig i forhold til at sikre kommunens borgere frit valg på velfærdsområderne.

 

Relateret indhold