07.04.22 OPS Nyheder

Økonomistyrelsen: Udvis fleksibilitet i offentlige aftaler

Massive prisstigninger og forsyningsusikkerhed presser leverandører til det offentlige. Økonomistyrelsen opfordrer ordregivere til at udvise fleksibilitet og indgå i dialog

Foto: Økonomistyrelsen

Krigen i Ukraine har ledt til voldsomme prisstigninger på såvel brændstoffer som fysiske varer samt mangel på råvarer og andre produktionsinput. De markante prisstigninger og råvaremanglen rammer erhvervslivet hårdt, herunder de virksomheder, der leverer til det offentlige.    

I en ny udmelding opfordrer Økonomistyrelsen de offentlige ordregivere til at udvise fleksibilitet og gå i dialog med deres private leverandører for at adressere udfordringerne.

Den klare udmelding fra Økonomistyrelsen bliver positivt modtaget hos branchedirektør i DI, Jakob Scharff, der opfordrer myndighederne til at lytte til anbefalingerne.

”Den klare udmelding fra Økonomistyrelsen og den juridiske opbakning fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen betyder, at det vil være muligt for ordregivere at acceptere prisstigninger fra deres leverandører, der følger af konsekvenserne fra krigen”, siger han og fortsætter:

”Der er behov for at gå i dialog og finde løsninger i form af kontraktuelle ændringer, der kan håndtere de massive udfordringer, som rammer virksomhederne.”

Ifølge DI gælder det særligt virksomheder, der leverer transportydelser (f.eks. dagrenovation), bygge- og anlægsarbejder samt leverandører af varer på udvalgte områder (f.eks. møbler og papir).

Find gode løsninger i fællesskab

I udmeldingen henviser Økonomistyrelsen til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens gennemgang af de aktuelle udbudsretlige problemstillinger fra den 22. marts 2022. Her er det Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurdering, at konsekvenserne af krigen mellem Rusland og Ukraine, efter en konkret vurdering, kan danne grundlag for anvendelse af Udbudslovens § 183 om uforudsete forhold.

Ifølge Jakob Scharff er det netop den type løsninger, der vil hjælpe virksomhederne med at klare sig igennem krisen.

”DI er i tæt dialog med virksomhederne, der leverer til de offentlige, og der er et stort behov for at gå i dialog med ordregiverne og finde de fleksible løsninger frem – til gavn for begge parter.”

Læs hele udmeldingen fra Økonomistyrelsen her.

DI har tidligere opfordret til dialog og har udarbejdet anbefalinger her.

Relateret indhold