06.02.23 OPS Nyheder

Et nyt sygehusvaskeri er en dyr og sort løsning for Region Sjælland

Hvorfor opføre et nyt offentligt vaskeri i Region Sjælland når den professionelle vaskeribranche har ledig kapacitet og kan levere grønne løsninger, spørger Jakob Scharff.

Tilbage i juni 2018 brændte det gamle sygehusvaskeri på Holbæk Sygehus ned, og siden har regionen benyttet eksisterende kapacitet hos de omkringliggende private vaskerier. I 2022 besluttede regionen dog, at de ville opføre et nyt offentligt sygehusvaskeri. I den forbindelse skrev jeg debatindlægget ”Det nye sygehusvaskeri i Holbæk er ikke grønt og bæredygtigt”.

På daværende tidspunkt var det vigtigste argument for IKKE at opbygge et nyt offentligt sygehusvaskeri, at det på ingen måde er hverken grønt og bæredygtigt, da private vaskerier har allerede eksisterende kapacitet til at løse opgaven. Det koster på klimaet når man opfører unødige nye bygninger og maskiner.

Nu er der kommet et ekstra argument: Region Sjælland har i december fundet ud af, at et nyt sygehusvaskeri vil koste op mod 260. mio. kr. i stedet for de forventede 65 mio. kr. Det betyder, at prisen er op mod firedoblet for et byggeri, som skal løse en opgave, der allerede løses af private vaskerier. Disse penge kunne derfor i stedet bruges til mere og bedre sundhedsbehandling til borgerne i Region Sjælland.

Svaret bør derfor – stadig – være det samme: Lad de private vaskerier løse vaskeopgaven for regionen.

Alt andet er en meget dyr og sort løsning for Region Sjælland.

 

Indlægget blev bragt i Sjællandske Nyheder d. 6. februar 2023.

Relateret indhold