DI til kommunalpolitikere forud for budgetforhandlinger: Vi kan løse flere udfordringer i fællesskab
Den 10. august modtager samtlige af landets kommunalpolitikere dugfriske tal om den aktuelle status for offentlig-privat samarbejde i deres kommune samt konkrete eksempler og anbefalinger. Vi håber, at materialet kan tjene som inspiration, men også som et solidt og sikkert vidensgrundlag, når kommunalpolitikerne træder ind i efterårets budgetforhandlinger, fortæller Jakob Scharff.

Kommunerne er udfordrede i disse år. Det stigende antal af plejekrævende ældre borgere og børn, manglen på arbejdskraft og behovet for en hurtig og effektiv grøn omstilling kalder på kloge løsninger. Og de løsninger får vi endnu flere af, når kommunerne samarbejder med private virksomheder, lyder det fra DI. Derfor vil 2500 kommunalpolitikere i disse dage kunne finde en e-mail fra Dansk Industri i deres indbakke. Den 10. august har DI nemlig udsendt et notat og en lang række anbefalinger, der vil gøre dem klogere på, hvordan det egentlig står til med at få inviteret de private virksomheder indenfor i netop deres kommune og hvordan de kan styrke samarbejdet yderligere.
"Vi oplever, at mange kommuner efterspørger konkrete anbefalinger til, hvordan de kan løfte samarbejdet med private aktører. Derfor håber vi, at materialet både kan tjene som inspiration, men også som et solidt og sikkert vidensgrundlag om potentialet for mere offentlig-privat samarbejde, når kommunalpolitikerne træder ind i efterårets budgetforhandlinger,” fortæller branchedirektør i DI, Jakob Scharff.
I notatet vil kommunalpolitikere kunne finde dugfriske tal om offentlig-privat samarbejde i deres egen kommune og hvordan den dermed placerer sig i sammenligning med resten af landet. Graden af samarbejde er målt ved Indikatoren for Konkurrenceudsættelse (IKU), som fortæller hvor stor en andel af de udbudsegnede opgaver, der rent faktisk bliver udsat for konkurrence i kommunen.
”Mange kommuner er pressede på økonomien, så det giver rigtig god mening at teste markedet for pris, kvalitet og bæredygtighed. Det viser sig nemlig meget ofte, at de private virksomheder kan levere bedre løsninger”, siger Jakob Scharff.
På landsplan giver kommunerne private virksomheder mulighed for at byde ind på i gennemsnit 27,5 procent af deres udbudsegnede opgaver. Resten løser landets kommuner selv, uden at vide om det private ville kunne have gjort det billigere, bedre eller grønnere.
”Vores beregninger viser dog, at der er betydelige forskelle fra kommune til kommune, også indenfor de forskellige serviceområder. Derfor vil kommunalpolitikerne modtage de konkrete tal og potentialer for netop deres kommune”, uddyber Jakob Scharff.
Udover konkrete tal, indeholder notatet inspiration og anbefalinger til hvordan kommunerne kan styrke samarbejdet, dér hvor potentialet er. Man vil således kunne finde gode eksempler fra andre kommuner, der har haft succes med at løse problemstillinger indenfor f.eks. grøn omstilling og rekruttering af arbejdskraft gennem et stærkt offentlig-privat samarbejde, samt anbefalinger til hvordan kommunerne kan sætte konkrete og strategiske målsætninger, lade sig inspirere af andre kommuner og sikre lige vilkår for alle leverandører.
Se status for offentlig-privat samarbejde i de enkelte kommuner her.
Læs DI’s anbefalinger til kommunerne her.