DI om ældreudspil: Helhedspleje må ikke resultere i kommunalt monopol
Regeringen varsler mere selvbestemmelse, forenkling af tilsynssystemet og udvidelse af det frie valg i kommende frisættelsesreform. ”Nu skal vi sørge for at finde en samarbejdsmodel, der sikrer at det frie valg gælder for alle,” siger Jakob Scharff.

I denne uge har regeringen præsenteret en række af de tiltag, som vil indgå i udspillet til den længe ventede frisættelsesreform af ældreplejen.
Allerede mandag aften skitserede statsminister Mette Frederiksen de brede linjer i Berlingske: mere selvbestemmelse og en forenkling af tilsynssystemet, som vi kender det i dag, er kerneelementerne i regeringens kommende udspil.
I dag består tilsynssystemet af 98 kommunale samt to statslige tilsyn. Disse vil regeringen nedlægge og erstatte med ét årligt, tværkommunalt tilsyn. Gennem en såkaldt ”helhedspleje” skal de ældre borgere desuden selv være med til at tilrettelægge den daglige pleje og hjælp i eget hjem, heriblandt også hvilken form for hjælp de ønsker. Det skal ske i samarbejde med det team af medarbejdere, der leverer hjælpen.
Jakob Scharff, branchedirektør i Dansk Industri, er grundlæggende positiv overfor regeringens første udmeldinger:
”Mindre bureaukrati og mere fokus på borgerens individuelle behov og ønsker er netop blandt de tiltag, som vi har efterlyst i en kommende ældrelov,” siger han og understreger samtidigt vigtigheden i at det frie valg af leverandører indtænkes som en central del af den ældres selvbestemmelse:
”Vi skal sørge for, at borgerne rent faktisk har flere forskellige tilbud at vælge imellem - både når de skal beslutte, hvem der skal hjælpe dem i deres eget hjem, og hvor de skal bo, når de får brug for en plejebolig. Helhedsplejen må for alt i verden ikke blive et nyt kommunalt monopol.”
Frit valg af genoptræning skal være et reelt frit valg
Torsdag morgen løftede økonomimister Stefanie Lose sløret for regeringens planer for en udvidelse af det frie valg til også at gælde genoptræning og rehabilitering. En opgave, som hidtil har været løftet af kommunerne alene.
”Det opfatter vi som en stor sejr,” fortæller Jakob Scharff. ”Vi har i DI længe ønsket det frie valg udvidet til genoptræning. Nu er det bare rigtig vigtigt, at vi finder en model, der også giver de ældre et reelt frit valg, uanset hvor de bor i landet."