Nye satser på Fællesoverenskomsten pr. 1. marts 2023
Den 1. marts 2023 sker der en række ændringer vedrørende lønforhold og betalingssatser på Fællesoverenskomsten. Ændringerne har virkning fra begyndelsen af den lønningsuge, hvori 1. marts falder.
Lønforhold og betalingssatser
a. Normaltimelønnen og tillægssatserne
Fællesoverenskomstens lønsatser, dvs. både normaltimelønnen og tillægssatserne er udtryk for den aflønning, der i overenskomstperioden er aftalt mellem overenskomstparterne. Satserne kan derfor ikke fraviges i nedadgående retning hverken individuelt eller kollektivt og hverken ensidigt varslet af arbejdsgiveren eller aftalt mellem lønmodtagere og arbejdsgivere.
b. Personlige tillæg og andre ikke-overenskomstmæssige tillæg
Har lønmodtagere opnået tillæg til lønnen ud over den løn og de satser, der fremgår direkte af Fællesoverenskomsten, melder spørgsmålet sig, om der kan ske modregning i sådanne tillæg.
Spørgsmålet er omgærdet af nogen usikkerhed, men en gennemgang af den litteratur, der findes om emnet og en sammenfatning af de afgørelser mv., der har været om spørgsmålet, fører til, at retsstillingen efter DI's bedste bedømmelse kan sammenfattes til følgende:
- Der skal gennemføres regulering af normallønssatsen og tillægssatserne i Fællesoverenskomsten, således som overenskomsten foreskriver pr. 1. marts 2023.
- På normallønsområdet er det almindelige udgangspunkt, at der kan foretages modregning i personlige tillæg og andre ikke-overenskomstmæssige tillæg for stigningen i normaltimelønnen og stigningerne i overenskomstens tillægsbetalinger. Det er imidlertid ikke altid helt enkelt at afgøre, om et tillæg har karakter af at være overenskomstmæssigt eller ej. Det vil som oftest bero på en konkret vurdering. DI skal derfor anbefale, at virksomheder, der måtte ønske at gøre brug af muligheden, forinden tager kontakt til DI.
Opmærksomheden henledes endelig på, at muligheden for modregning ikke er til stede, hvis virksomhederne ved lokalaftale, ved individuel aftale eller ved ensidig tilkendegivelse fra arbejdsgiverens side eller på anden måde helt eller delvist har afskåret sig herfra. Som altovervejende hovedregel vil sådanne aftaler kunne bringes til ophør med et passende varsel.
§ 7. Særlig opsparing fra marts 2024
Pr. 1. marts 2024 forhøjes indbetalingen af den ferieberettigende løn med 2,0 pct. point, således at der pr. denne dato indbetales i alt 9,0 pct. af den ferieberettigende løn på med medarbejderens konto for særlig opsparing.
§ 8. Forskudt tid
Aftensatsen forhøjes til 39,30 kr.
Natsatsen forhøjes til 89,25 kr.
Morgensatsen forhøjes til 46,20 kr.
§ 9. Normaltimelønninger
Den normale timeløn udgør 142,95 kr.
Bilag 20. Tillæg til Fællesoverenskomsten vedrørende offshorearbejde
I § 3, stk. 2 forhøjes satsen til kr. 42,90 pr. 1. marts 2023
Fællesordning for arbejde i holddrift
Holddriftstillægget udgør pr. 1. marts 2023 kr. 44,30 pr. time.
Tillæg for arbejde på lørdage efter kl. 14.00 og på søn- og helligdage udgør pr. 1. marts 2023 kr. 96,18 pr. time.
I afsnittene – ”Betaling for unormal overflytning”, ”Overgang fra dagsarbejde til holddriftsarbejde” og ”Overflytning fra et skift til et andet” – forhøjes satsen for engangsbeløb pr. 1. marts 2023 til kr. 214,37.
Tillæg for betaling for arbejde på erstatningsfridage udgør pr. 1. marts 2023 kr. 93,22 pr. time.
Tillæg for betaling af forskydning af vagtlistefridage udgør pr. 1. marts 2023 kr. 30,52 pr. time.
Særlige bestemmelser for havnearbejdere
I § 6, stk. 2, forhøjes satsen til 594,00 kr. pr 1. marts 2023.
Løn til lærlinge
Lønsatserne i Lærlingeoverenskomst mellem DI Overenskomst II og 3F Transportgruppen vedrørende lærlinge inden for landtransportområdet udgør følgende:
§ 8 Lønforhold
Stk. 1. Lærlinge (erhvervsuddannelseselever)
I det sidste år af lærekontraktperioden betales 106,96 kr.
I det næstsidste år af lærekontraktperioden betales 94,92 kr.
I det tredjesidste år af lærekontraktperioden betales 84,11 kr.
Stk. 6. Elever på erhvervsgrunduddannelsen (EGU-elever)
EGU-elever aflønnes med 73,92 kr.
Stk. 7. Lønforhandling
Ud over selve lønreguleringen gives lærlinge ret til en årlig lønforhandling, der finder sted i første uge af marts, hvis lærlingen ønsker det. Lærlingen har ret til at lade sig bistå af en valgt tillidsrepræsentant.
OBS
Nyheder om satser og regler udgives i oplysningsøjemed og kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Der kan ikke rejses krav mod DI om godtgørelse for skade eller tab som følge af brug af nyheden. Uanset om der er tale om fejlskrift eller andre forhold, der kan henføres til nyheden.