03.10.18 DI Pressemeddelelse

DI: Godt regeringsudspil om udenlandske medarbejdere

Danske virksomheder mangler medarbejdere – især faglærte og højtuddannede specialister. Derfor glæder Dansk Industri (DI) sig over dagens regeringsudspil, der gør det lettere for danske virksomheder at tiltrække dygtige udenlandske medarbejdere.

- Flere og flere virksomheder må takke nej til ordrer på grund af mangel på især faglærte og højtuddannede specialister. Derfor er det rigtig positivt, at regeringen nu vil gøre det lettere for virksomhederne at trække lidt flere dygtige udenlandske medarbejder hertil. Det er simpelthen nødvendigt for, at Danmark fortsat kan have vækst og råd til mere velfærd til danskerne i de kommende år, siger adm. direktør i DI Karsten Dybvad.

Han understreger, at flere velkvalificerede udenlandske medarbejdere betyder flere job til danskere – ikke færre.

- Vi skal udnytte de gode tider til også at få danskere på kanten af arbejdsmarkedet i job, og her kan vi se, at flere velkvalificerede udenlandske medarbejdere også er med til at skabe flere job til danskere. Det er bestemt ikke ”enten eller”, siger Karsten Dybvad.

Hidtil har det være administrativt meget besværligt for de danske virksomheder at hente medarbejdere uden for EU. Eksempelvis skaber kravet om, at al løn skal udbetales til en dansk lønkonto store praktiske problemer – især for virksomheder med medarbejdere, som skal arbejde i kort tid eller få dage i Danmark.

- Det er en enorm frustration for mange danske virksomheder, at det administrativt kan være meget bøvlet at hente en udenlandsk medarbejder til virksomheden. Virksomhederne skal bruge deres tid på at skabe job og vækst - ikke på at håndtere administrative benspænd. Det er godt nyt, at regeringen vil rydde op i det, siger Karsten Dybvad.

DI har længe kæmpet for at få nedsat beløbsgrænsen for medarbejdere uden for EU især for at kunne tiltrække faglærte medarbejdere, som er den gruppe, virksomhederne mangler allermest. Regeringen foreslår, at grænsen sættes ned til en løn på 330.000 kr. for medarbejdere fra 12 lande. Det kan skabe øget udbud af netop de medarbejdere, der er så hårdt brug for.

- Det er rigtigt godt. For når beløbsgrænsen nedsættes fra 418.000 kr. til 330.000 kr., så er det netop faglært arbejdskraft udefra, som regeringen åbner op for. Så initiativet sætter ind lige der, hvor mange virksomheder har et alvorligt problem med at finde medarbejdere. Vi havde da gerne set, at den lavere beløbsgrænse gjaldt alle lande, men udspillet trækker klart i den rigtige retning, siger Karsten Dybvad.

Ifølge regeringens udspil skal det også være muligt for A-kasserne i samarbejde med arbejdsgiverorganisationer at udvide den såkaldte positivliste af faglige områder, hvor virksomhederne kan hente udenlandske medarbejdere uden for EU.

- Positivlisten kan være et godt redskab til at tiltrække de faglærte og højtuddannede udlændinge inden for de fag, hvor vi for alvor er ramt af mangel på folk herhjemme. Derfor er det positivt, at regeringen åbner op for, at listen kan udvides. Jeg vil opfordre til, at det sker hurtigt, når et behov opstår, så der ikke går bureaukrati i det, siger Karsten Dybvad. 

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret