28.11.18 DI Pressemeddelelse

DI Fødevarer: Danskerne har taget de sunde færdigretter til sig

Det hjemmelavede måltid er i skarp konkurrence med både take-away og færdigretter, viser en ny rapport fra Madkulturen under Miljø- og Fødevareministeriet.

Men ifølge DI Fødevarer kan tendensen medvirke til at fremme sundere måltider i hjemmene.

- Udbuddet af færdigvarer har udviklet sig enormt inden for de sidste par år. Der er rigtig mange muligheder for, at forbrugeren kan spise et lækkert og sundt måltid af høj kvalitet, uden at det kræver særlig meget tid, siger branchedirektør Leif Nielsen, DI Fødevarer, der er brancheorganisation for de danske fødevarevirksomheder.

På bare tre år er andelen af danskere, der til hverdag laver et fuldt ud hjemmelavet måltid, faldet med 10 procent. Det fremgår af rapporten fra Madkulturen 2018 om danskernes madvaner, som bliver offentliggjort hos DI i Industriens Hus i dag.

Danskernes indkøb af for eksempel færdige middagsretter og serveringsklare salater er i samme periode steget, og det bekræfter tendensen om, at familierne prioriterer andre områder i dagligdagen.

- Flere danskere bruger mindre tid på madlavning og inviterer i højere grad tilberedte fødevareprodukter med ind i køkkenet. De nemme madvarer bliver dermed et essentielt bidrag til, at befolkningen får et sundt, velsmagende og samtidig nemt måltid, siger Leif Nielsen.

Der er forskel på, hvordan forbrugerne anvender de tilberedte produkter ved måltiderne. Uden for de store byer bruger familierne de færdiglavede varer til at lette madlavningen. I de store byer derimod er der i højere grad tale om erstatning for det hjemmelavede måltid.

Netop tiden er en væsentlig faktor i forbindelse med madlavning. Rapporten viser, at næsten en tredjedel af alle måltider tilberedes på under et kvarter. Ligeledes giver færre sig i kast med at eksperimentere med nye retter. På trods af dette, er det stadig det hjemmelavede måltid, der forbindes med sundhed og velsmag.

- Der er et stort potentiale for fødevarevirksomhederne i at vise danskerne, at færdige måltider kan være et rigtig godt og tilmed et sundt alternativ. Jeg har en klar forventning om, at færdigvarerne vil finde endnu større indpas på de danske spiseborde i takt med stigende produktudvikling og større udbud, siger Leif Nielsen.

Det er dog ikke kun forbruget af de såkaldte convenience-produkter, der vokser. Som resultat af kantineordninger på institutioner og arbejdspladser er andelen af danskere, der spiser rugbrød til aftensmad steget siden 2015. 

Desværre ses det, at det samlede salgstal er faldende.

- Det er rigtig ærgerligt, da rugbrød er et af de produkter i det nordiske køkken, som vil kunne efterkomme forbrugernes efterspørgsel på sunde fødevarer. Rugbrød fungerer som et rigtig fint aftenmåltid, i og med at det har en høj sundhedsværdi, og det er en god måde at få brugt resterne i køleskabet, siger Leif Nielsen.

Læs mere om Madkulturens Rapport fra 2018 her

Bo Hjuler

Bo Hjuler

Presserådgiver, journalist

  • Direkte +45 3377 3819
  • Mobil +45 2328 4912
  • E-mail boh@di.dk

Relateret indhold