02.10.19 DI Pressemeddelelse

DI: Regeringens grønne finanslov har tidsler i buketten

Regeringen har i dag præsenteret et forslag til finanslov for det kommende år, som Dansk Industri langt hen ad vejen er tilfreds med, men erhvervsorganisationen finder også flere tidsler i buketten af forslag.

- Det er rigtig godt, at regeringen sætter fart på den grønne omstilling og ønsker at styrke vores velfærdssamfund. Den retning er DI helt enig i. Men det dur ikke at gøre det dyrere at drive virksomhed, da det jo er virksomhederne, som i høj grad skal være med til at skabe grøn vækst og dermed give os råd til både velfærd og et bedre klima, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Derfor mener DI, at især regeringens forslag om højere skat på generationsskifte og en ekstraregning på knap en halv milliard til virksomhederne for sygemeldte medarbejdere hverken vil fremme den grønne omstilling eller ønskerne om styrket velfærd.

- Regeringen vil gøre det langt dyrere for tusindvis af lokale virksomheder at give stafetten videre til næste generation. Det er jo penge, som virksomhederne i stedet skal investere i fremtiden, herunder at skabe job og grøn vækst.

- Jeg er samtidig bekymret for, at de mange virksomheder, der gør en ekstra indsats for at tage medarbejdere ind, der har det svært og i perioder har højere sygefravær, nu som tak kan se frem til en ekstraregning. Her risikerer regeringen faktisk at skabe mere ubalance, siger Lars Sandahl Sørensen.

Derimod er DI enig med regeringen i nødvendigheden af at løfte den grønne forskning, fordi det er nye teknologier, der skal bringe os helt i mål med en 70 pct. reduktion af Danmarks CO2-udledning i 2030. DI ser også positivt på regeringens forslag om at styrke uddannelserne ved at fjerne omprioriteringsbidraget.

- Regeringen tager et skridt i den rigtige retning ved at styrke uddannelserne og investere i udvikling af nye grønne løsninger og teknologier. Det er der i høj grad brug for. Virksomhederne har brug for iderige medarbejdere, der kan være med til at udvikle Danmark, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI mener dog, at regeringen lægger op til at øge de offentlige udgifter for meget.

- I en tid, hvor der er fuld fart på økonomien, og hvor både erhvervslivet og det offentlige mangler hænder, skal vi ikke bruge flere penge i det offentlige og dermed lægge endnu mere pres på – vi skal lægge pengene til side, så vi har noget at stå imod med. Det får vi brug for, når det en dag går mindre godt, som vi allerede ser det i landene omkring os, siger Lars Sandahl Sørensen.

Bo Hjuler

Bo Hjuler

Presserådgiver, journalist

  • Direkte +45 3377 3819
  • Mobil +45 2328 4912
  • E-mail boh@di.dk

Relateret indhold