28.03.19 DI Pressemeddelelse

DI: Virksomhedernes overskudsvarme skal nu udnyttes til gavn for klimaet

Partierne bag energiaftalen har i dag taget de vigtige første skridt, mod at vi fremover kan udnytte industriens overskudsvarme til at varme flere danske boliger op. Det er godt for klimaet, husholdningerne og virksomhederne, at vi udnytter den varme, som ellers vil blive sendt ud i den blå luft. Men det er afgørende, at partierne bag aftalen holder sig fra at indføre dobbeltregulering af overskudsvarme, mener DI.

- Der er mange virksomheder rundt om i landet, som har overskudsvarme, der med fordel kan udnyttes. Men det kræver en lavere afgift på overskudsvarme end i dag. Med de lavere afgifter i den nye aftale på overskudsvarme forventer jeg, at flere boliger i fremtiden kan opvarmes med overskudsvarme fra industrien, siger Tine Roed, direktør i DI.

Set i lyset af det oprindelige udspil er dagens aftale et skridt i den rigtige retning. Aftalen sænker overskudsvarmeafgiften, indfører en overgangsordning for gamle anlæg samt en certificeringsordning for overskudsvarme, så enhver tvivl om ægte overskudsvarme ryddes af vejen.

En stor knast i forhandlingerne har været  et forslag om prisregulering, men det er nu sparket til hjørne. Afklaringen om prisregulering af overskudsvarmen er udskudt til efteråret.

- Det er positivt, at diskussionen om at indføre dobbeltregulering af overskudsvarme i form af prisregulering er udskudt til efteråret og ikke står i vejen for en overskudsvarmeaftale, der indeholder mange gode tiltag, siger Tine Roed.

DI advarer dog kraftigt mod, at man fra statens side vil lægge et loft over, hvor meget en virksomhed må tjene på at sælge overskudsvarme til det lokale fjernvarmeselskab. Fjernvarmepriserne er allerede regulerede, så varmekunderne betaler den lavest mulige pris for fjernvarmen.

- Dobbeltreguleringen vil føre til, at mange nye overskudsvarmeprojekter ikke vil blive gennemført. Prisreguleringen er overflødig og vil kun betyde, at vi spænder ben for nye, gode projekter, siger Tine Roed, direktør i DI.

Claus Kaae-Nielsen

Claus Kaae-Nielsen

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 3820
  • Mobil +45 2332 6829
  • E-mail clkn@di.dk

Relateret indhold