30.04.19 DI Pressemeddelelse

DI: Vigtigt politisk opgør med barrierer for udenlandske medarbejdere

Folketinget vedtog i dag en række forslag, som letter danske virksomheder for administrative barrierer, når de ansætter udenlandske medarbejdere. I en situation, hvor dansk erhvervsliv mangler medarbejdere og må hente nødvendig arbejdskraft i udlandet, så er det overordentligt positivt, at virksomhederne slipper for nogle af de snubletråde og besværlige administrative processer, som de oplever i dag, lyder det fra Dansk Industri (DI), som sammen med sine medlemsvirksomheder længe har arbejdet for de forslag, som nu bliver til virkelighed.

Det vedtagne lovforslag, som blandt andre regeringen og Socialdemokratiet har lagt stemmer til, er en justeret udgave af regeringens udspil om styrket rekruttering af udenlandsk arbejdskraft fra efteråret 2018.

- Vi er rigtig glade for, at et bredt flertal af partier har lyttet til virksomhederne, når det gælder om at gøre op med nogle af de byrder og benspænd, som har gjort det unødigt besværligt at ansætte dygtige medarbejdere fra udlandet. Det er en rigtig god nyhed for virksomhederne og deres medarbejdere, at vi nu får ryddet ud i bøvlet, siger DI’s fungerende adm. direktør Kim Graugaard.

Han understreger, at DI helst havde set, at partierne havde vedtaget det samlede udspil fra regeringen, som også indebar en sænkelse af den såkaldte beløbsordning, så virksomhederne fik endnu bedre mulighed for at ansætte medarbejdere fra lande uden for EU. Han glæder sig dog over, at partierne med afstemningen i dag gør livet nemmere for de mange danske virksomheder, som har brug for udenlandske medarbejdere.

- Den ny aftale vil næppe øge antallet af udenlandske medarbejdere betydeligt. Men den vil gøre livet nemmere for alle de danske – og internationale - virksomheder, som er så afhængige af dygtige udenlandske medarbejdere for at kunne drive deres virksomhed her i Danmark, siger Kim Graugaard.

Han understreger, at der er intens kamp mellem landene om at tiltrække de dygtigste hænder og hoveder.

- Danmark er i skarp konkurrence om at tiltrække højkvalificeret udenlandsk arbejdskraft, og administrative benspænd er en klods om benet på danske virksomheder. Nu har en række partier fjernet en del af dem, og det er både godt for virksomhederne og for den vækst, som skal finansiere dansk velfærd, siger Kim Graugaard.

Lettelserne inkluderer blandt andet smidigere regler for virksomhedscertificering og korttidsophold efter fast track-ordningen, øget hjælp til virksomhederne så de ikke uforvarende kommer til at overtræde udlændingeloven ved beskæftigelse af udenlandsk arbejdskraft samt andre regelforenklinger.

Danske virksomheder mangler især faglært og højtuddannet arbejdskraft. Tal fra DI viser, at mindst hver 10. virksomhed har måttet sige nej til ordrer på grund af mangel på arbejdskraft, og hver 4. virksomhed har oplevet at rekruttere forgæves. Det gør det helt nødvendigt at hente kvalificeret arbejdskraft i udlandet, mener DI.

- Når virksomhederne på grund af faldende arbejdsudbud er nødt til at hente kvalificerede medarbejdere i udlandet, så er det helt forkert, at de pålægges unødvendigt bøvl. Derfor er Folketingets beslutning et vigtigt skridt i den rigtige retning, siger Kim Graugaard, der understreger, at den faglærte og højtuddannede arbejdskraft, som virksomhederne henter til Danmark, entydigt er en god forretning for Danmark.

Linda Duncan Wendelboe

Linda Duncan Wendelboe

Chef for Medlemsrelationer og SMV-indsatser

  • Direkte +45 3377 3906
  • Mobil +45 9398 8050
  • E-mail lidw@di.dk

Relateret indhold