18.06.19 DI Pressemeddelelse

DI støtter vismændene: Behov for økonomisk mådehold og oprydning i bøvlede skatteregler

De økonomiske vismænd har i dag offentliggjort sin forårsrapport for 2019 med en vurdering af dansk økonomi samt med en række politiske anbefalinger. DI er enig med vismændenes vurderinger på flere områder, især på kapitalbeskatning.

- Der er brug for en oprydning i den utroligt indviklede og uhensigtsmæssige kapitalbeskatning. De nuværende regler skader især de mindre, unoterede virksomheder, som får sværere ved at tiltrække de nødvendige investorer. Det må og skal vi have rettet op på, siger direktør Kent Damsgaard, Dansk Industri (DI). 

- Vi foreslår den kommende regering at nedsætte et ekspertudvalg, der kan komme med et samlet forslag til en ny, enklere og mere robust kapitalbeskatning, som kan være med til at sikre, at vores virksomheder har gode vilkår for at vokse sig store og stærke, siger Kent Damsgaard. 

Finansministeriet har tidligere beregnet, at man kan erstatte det nuværende komplekse system med over 18 forskellige skattemæssige udfald med én samlet skattesats, som både vil stimulere til investeringer i danske virksomheder og samtidig give staten flere penge i kassen. 

De økonomiske vismænd forudser i sin økonomiske prognose – helt på linje med DI – at dansk økonomi de kommende år vil fortsætte væksten og jobskabelsen, dog hæmmet både af den internationale uro og af mangel på arbejdskraft. Fortsat fremgang vil ifølge DI-direktøren afhænge af politisk mådehold i forhold til de offentlige udgifter.

 - Vi har rekordhøj beskæftigelse, og virksomhederne mangler arbejdskraft. Politisk er der behov for at gøre mere for at sikre medarbejdere til virksomhederne – ellers må en række opgaver droppes. Der er på ingen måde plads til nye offentlige udgifter, uden at vi samtidig sikrer flere hænder, der kan løfte opgaverne i virksomhederne, siger DI’s Kent Damsgaard.

De økonomiske Vismænd påpeger, at de offentlige finanser grundlæggende er sunde, men de aktuelle overskud efterlader ikke megen afstand ned til EU’s regler for de maksimale underskud, og det stiller Danmark dårligt, når fremgangen en dag vender.

 - Det er dybt bekymrende, at vi seks år inde i en højkonjunktur stort set intet forråd har, til når økonomien på et tidspunkt vender. Vi har nemlig ikke de muligheder, vi havde under den seneste krise: Renterne er fortsat i bund, så de kan ikke sættes meget ned, og der er stort set ingen penge i kassen til at understøtte økonomien ved en nedtur, siger DI-direktøren.

 Vismændenes analyser viser tydeligt, at forhøjelsen af efterlønsalderen har været en entydig succes, som har bidraget betragteligt til at øge beskæftigelsen. Derfor skal vi også være meget varsomme med at pille ved de dynamikker, f.eks. med en ret til tidlig pension, mener DI.

 - Vismændenes analyser bekræfter endnu engang det, som virksomhederne siger dag efter dag: Det er helt afgørende, at seniorerne bliver længere på arbejdsmarkedet – både for den enkelte virksomhed og for samfundet som helhed. Derfor er det også en dårlig idé med en ret til tidlig pension, fordi det med al sandsynlighed vil få nogle danskere, der godt kan arbejde, til at forlade arbejdsmarkedet før tid – og det har vi ikke råd til, siger Kent Damsgaard.

 

Jonas Forup

Jonas Forup

Konsulent

  • Direkte +45 3377 4719
  • Mobil +45 2830 1544
  • E-mail jofs@di.dk

Relateret indhold