07.12.20 DI Pressemeddelelse

DI: Forbud mod private daginstitutioner er et fejlskud af dimensioner

Regeringen har indgået aftale med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet om at afvikle private daginstitutioner. Aftalen, der er en del af finansloven 2021, vil forbyde nyetablering af private daginstitutioner og forhindre, at der bliver trukket overskud ud af eksisterende private daginstitutioner.

Forbuddet mod private daginstitutioner kommer oven i igangværende forhandlinger mellem de samme partier om at forbyde overskud i private sociale tilbud som bosteder, behandlingssteder og krisecentre. Regeringen og støttepartierne er tilsyneladende i gang med at afvikle en række private velfærdsbrancher, advarer DI.

- Det er simpelthen et fejlskud af dimensioner. De private daginstitutionsledere og -medarbejdere består hovedsageligt af pædagogiske ildsjæle, der med visioner og engagement tager sig af en stor del af Danmarks børn. At forbyde de private institutioner giver ingen mening. Det går ud over forældrenes selvbestemmelse, det går ud over den geografiske og pædagogiske spredning af daginstitutionstilbuddene, og det går i sidste ende ud over børnene. I stedet for tiltrække investeringer og nye ideer, som kan være med til at løfte et område, som ligger os alle på sinde, er der med denne politiske aftale lagt an til nationalisering af endnu et velfærdsområde, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

- Velfærdsstaten er en brændende platform, og det sidste vi har brug for af yderligere monopolisering på vores velfærd, for så risikerer vi, at udviklingen går i stå. Tværtimod har vi brug for revitalisere velfærdsstaten med styrket selvbestemmelse til borgerne, bedre offentlig-privat samarbejde og mere specialiserede tilbud, så vi ikke ender med at opdele danskerne i et a- og et b-hold, hvor mange borgere går glip af muligheden for at vælge et privat tilbud, siger DI-direktøren.

Lars Sandahl Sørensen understreger, at han deler partiernes ambitioner om at hæve kvaliteten i daginstitutionerne.

- Problemet er, at daginstitutionsområdet ikke kun har brug for flere penge – det har også brug for entreprenørskab hos de pædagoger og andre, som har ideer om at gøre noget andet og til at udvikle den gode daginstitution. Børn og familier er ikke ens, og kvalitet kan ikke alene dikteres fra Christiansborg, siger Lars Sandahl Sørensen.

Som nævnt bygger aftalen om afvikling af private daginstitutioner oven på de fremskredne forhandlinger om at forbyde overskud i private sociale tilbud. Det sker med henvisning til nogle enkelte brodne kar på socialområdet, som har udnyttet systemet til at trække store overskud ud.

- Udnyttelsen af systemet på det sociale område skal naturligvis forhindres. Men det kan gøres uden at lukke ned for hele branchen. Det er simpelthen ude af proportioner, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Aftalerne er et anslag mod den mosaik af private, selvejende og offentlige velfærdsløsninger, som understøtter og udfordrer hinanden. Et system der har fungeret i danske kommuner i årtier. At regeringen nu bryder dette princip bør ikke blot bekymre de private virksomheder - det bør bekymre alle danskere. Det er en historisk fejltagelse, som der bør rettes op på, inden den private ældrepleje eller andre private velfærdsløsninger står for tur, siger Lars Sandahl Sørensen.

Yderligere oplysninger:

Branchedirektør for DI Service og chef for DI Offentlig-Privat Samarbejde Jakob Scharff via pressekoordinator Lars Bøgeskov, 22363138, larb@di.dk.

Lars Bøgeskov

Lars Bøgeskov

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4782
  • Mobil +45 2236 3138
  • E-mail larb@di.dk

Relateret indhold