10.12.20 DI Pressemeddelelse

Nye restriktioner: Behov for offensiv testindsats og hurtig kompensation til ramte virksomheder

Regeringen og myndighederne har i dag varslet strammere restriktionerne, som bredes ud til endnu flere kommuner. Dermed kommer nedlukningen til at ramme bredt i landet og påvirke en meget stor del af danskerne og virksomhederne.

- Med den fortsatte høje stigning i smittetal har vi forståelse for, at myndighederne vurderer, at der er behov for tiltag, som kan bremse spredningen. Det er fortsat helt nødvendigt, at virksomheder og medarbejdere bliver kompenseret og sikret bedst muligt, så vi som samfund kan komme bedst muligt igennem endnu en nedlukning. Rigtig mange virksomheder lukkes ned, og rigtig mange mærker store følgevirkninger af de nye restriktioner. Det bliver hårdt, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri (DI).

- Heldigvis har vi i dag fået en trepartsaftale på plads om at genåbne lønkompensationsordningen for både tvangslukkede og hårdt berørte virksomheder. Derudover er der akut behov for, at andre hjælpepakker og kompensation kommer på plads af hensyn til virksomheder og arbejdspladser i alle de ramte dele af Danmark, siger DI-direktøren.

- Og aftalerne skal ud at arbejde omgående. Hjælpen skal være så hurtig og effektiv som muligt, så den hjælper de virksomheder, den er tiltænkt.

Han ser dog positivt på, at regeringen nu vil booste testkapaciteten markant ved at inddrage private leverandører som en del af det nationale test-setup, så langt flere danskere kan blive testet for corona og få hurtigere svar.

- Vi skal gøre alt, vi kan for at få armene omkring denne krise og få situationen bragt under kontrol. Det kræver i allerhøjeste grad en offensiv teststrategi, og her er de private corona-test helt afgørende for, at vi kan at vi kan nå målsætningen om, at 80 pct. af befolkningen skal have adgang til en test inden for et døgn, så vi kan holde samfundet bedst muligt åbent og hurtigst muligt åbne yderligere igen, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Det er problematisk med lange testtider i en tid, hvor smitten stiger, så vi har presset på, for der også blev åbnet for private test, og det glæder os, at der er blevet lyttet. Danmark vil øge testkapaciteten markant, og det betyder, at flere danskere kan passe deres arbejde, og at flere virksomheder kan holde gang i forretningen, forklarer Lars Sandahl Sørensen.

Regeringen åbner for, at regionerne kan indgå aftaler med private leverandører med det samme.

- Tid er en faktor, når det kommer til test, så det er den rigtige løsning, så vi kan komme i gang med det samme. Vi har haft et godt samarbejde med myndighederne og vores kolleger i Dansk Erhverv i denne sag, og det er glædeligt, at der nu er blevet rykket til gavn for at holde gang i hjulene, siger Lars Sandahl Sørensen.

Nis Peder Kolby

Nis Peder Kolby

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4580
  • Mobil +45 4032 3400
  • E-mail nipk@di.dk

Relateret indhold