04.02.20 DI Pressemeddelelse

DI-direktør: Odense er blevet dansk kraftcenter for robotter

To danske frontløbere inden for robotter, Mobile Industrial Robots og Universal Robots, går nu sammen om at skabe et nyt dansk kraftcenter for robotfremstilling i Odense. Initiativet hilses velkomment af Dansk Industri.

De to virksomheder fremstiller såkaldte cobots – kollaborative robotter, som arbejder tæt sammen med mennesker, og ejerne investerer nu 250 mio. kr. i at samle deres aktiviteter i Odense med 600 ansatte – og med ambitioner om at blive endnu flere i de kommende år.

- Det er nogle imponerende vækstplaner, som vidner om, at vi har fået en fremsynet og stærkt vækstpræget robotbranche i Danmark. Automatiseringen fortsætter ufortrødent med stor hast over hele verden, og det er glædeligt, at vi har virksomheder, som kan blive storleverandører til den udvikling. Det er svært at forestille sig et bedre eksempel på, hvordan automatisering kan skabe job og udvikling, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

I DI er digitalisering og automatisering et højt prioriteret område med en række forskellige initiativer rettet mod virksomhederne. Et af dem er ”Tech der tæller”, som skal bistå virksomhederne med anvendelsen af avanceret teknologi og automatisering.

Etableringen af det nye kraftcenter for cobots bygger videre på en fortælling om en robotbranche i vækst. Allerede midt i 1980’erne  etableredes et samarbejde mellem det Mærsk-ejede Lindøværftet og Odense Universitet (i dag SDU). Arven fra det nu lukkede værft er blevet til den danske robotklynge, der alene på Fyn beskæftiger knapt 4.000 medarbejdere. Der er store forventninger til, at antallet af ansatte i branchen vil stige de kommende år. 

Mobile Industrial Robots og Universal Robots samler et cobot hub for de 600 ansatte i de to virksomheder på 32.000 kvm i Odense. Den danske robotklynge oplever en klar positiv udvikling i disse år. Et stadigt stigende antal danske industrivirksomheder bruger i dag robotter, men der er fortsat et stort potentiale, som bør foldes ud, mener DI.

- Robotbranchen har medvind i Danmark, men vi skal folde potentialet endnu mere ud. I dag er det mest de større og internationalt rettede produktionsvirksomheder, der investerer i robotter. Det sker samtidig med, at vi oplever den højeste beskæftigelse nogensinde. Det er vigtigt, at vi i endnu større grad får robotterne ud i de mindre og mellemstore virksomheder, så de blive mere konkurrencedygtige, og i den offentlige sektor. I det offentlige vil det også kunne give mere tid til de varme hænder, siger Lars Sandahl Sørensen.

Ifølge tal for Robotics Alliance ligger Danmark på en sjetteplads i verden i forhold til at implementere robotter i industrien. Vi er kun overhalet af lande med en stor bilproduktion.

Bo Hjuler

Presserådgiver, journalist

  • Direkte +45 3377 3819
  • Mobil +45 2328 4912
  • E-mail boh@di.dk

Relateret