29.04.20 DI Pressemeddelelse

DI: Erhvervslivet har skabt grundlag for solide beslutninger om klimaet

Anbefalingerne fra erhvervslivets klimapartnerskaber rækker til, at vi kan nå målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, skriver Klimarådet i en rapport. Med rapporterne fra klimapartnerskaberne og Klimarådets vurdering er der skabt grundlag for solide og brede politiske beslutninger om de kommende års indsats for klimaet, mener DI.

12 ud af 13 klimapartnerskaber afleverede deres anbefalinger til regeringen, netop som Danmark blev lukket ned på grund af coronakrisen.  Klimapartnerskabet for luftfart har udskudt afleveringen, da både lufthavne og flyselskaber lige nu er ekstraordinært hårdt ramt af de lukkede grænser og manglende passagerer.

Klimarådet har gennemgået klimapartnerskabernes flere hundrede anbefalinger. Og vurderingen er, at anbefalingerne rækker til at opfylde målsætningen om 70 procents udledning af CO2 i 2030.

- Vi har nu uvildige eksperters ord for, at klimapartnerskaberne er gået meget seriøst til opgaven. Der er en reel vilje i dansk erhvervsliv til at begrænse belastningen på klimaet, og det er et glædeligt budskab, at vi kan nå den meget ambitiøse målsætning med de forslag, som erhvervslivet har bragt til bordet, siger Kent Damsgaard, direktør i DI.

- Regeringen har med rapporterne fra klimapartnerskaberne fået en opskrift på, hvordan en kommende klimahandlingsplan kan nå 70 procent-målet. Og vi håber, at det skaber grundlag for solide og brede politiske beslutninger, siger han. 

Ifølge Klimarådet er der et stort sammenfald mellem Klimarådets egne forslag og de forslag, der er kommet fra klimapartnerskaberne. Klimarådet er dog  bekymret for, om den samfundsøkonomiske regning bliver unødigt høj.

- Det er klart, at politikerne nu skal finde den rette balance mellem de forskellige forslag. Vi har ingen interesse i, at regningen bliver for høj for virksomhederne og borgerne. Vi deltager gerne i den politiske diskussion, der kommer i den kommende tid, siger Kent Damsgaard.

Klimarådet skriver, at der ikke er så mange klimapartnerskaber, der har appetit på en meget høj CO2-afgift. På det punkt er partnerskaberne uenige med Klimarådet, der har anbefalet en CO2-afgift.

DI foreslår, at CO2-afgiften bliver bundet til EU’s CO2-kvotepris, så omkostningen ved at udlede CO2 bliver den samme for alle sektorer.

- Det vil hverken være til gavn for virksomhederne, dansk økonomi eller klimaet, hvis Danmark ensidigt lægger en høj CO2-afgift på virksomhederne. Det gjaldt før coronakrisen, og det gælder mere end nogensinde før nu, hvor den altafgørende opgave bliver at gøre Danmark til et foregangsland for grøn vækst, siger Kent Damsgaard.

DI finder det glædeligt, at der er enighed mellem klimapartnerskaberne og Klimarådet om betydningen af det internationale arbejde. Klimarådet skriver direkte, at klimaindsatsen skal gå på to ben -  et dansk og et internationalt.

Direktør i DI Kent Damsgaard træffes gennem presserådgiver Claus Kaae-Nielsen på clkn@di.dk eller 2332 6829.

Relateret indhold