05.04.20 DI Pressemeddelelse

DI fremlægger milliardplan for Danmarks vej ud af krisen

Danmark står midt i den værste sundhedsmæssige og økonomiske krise i moderne tid. Når samfundet for alvor genåbner, bliver der behov for en massiv økonomisk genopretning, der kan skabe job og ny vækst. DI fremlægger derfor planen ”Danmark ud af krisen – tilbage til grøn vækst”.

Planen vil skabe 30.000 arbejdspladser - og vil samtidig indebære, at Danmark allerede i 2020 vedtager tiltag, som bringer os en fjerdedel af vejen til 70 procents-klimamålsætningen for 2030.

- Krisen er alvorlig og akut. Her og nu skal vi have de mange hjælpepakker hurtigt ud at virke på virksomhederne og holde hånden under danske arbejdspladser. Men der bliver også snart brug for en massiv plan for Danmarks vej ud af krisen, når vi for alvor genåbner samfundet. Og det leverer vi nu et konkret, grønt bud på, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

DI’s plan omhandler mere end 70 konkrete forslag, der vil skabe 30.000 arbejdspladser og løfte velstanden med 45 mia. kr. i 2020 i forhold til ellers, så vi begrænser slaget på økonomien og vores samfund. Det vil sammen med de omfattende vedtagne hjælpepakker bringe Danmark bedre og mere nænsomt gennem krisen, samtidig med at vi som samfund og erhvervsliv står stærkere.

Planen leverer også et stort bidrag til at indfri vores klimaforpligtelser ved at reducere udledningen af CO2 i 2030 med næsten fire mio. ton. Dermed vil Danmark allerede i 2020 kunne vedtage tiltag, som gør det muligt at indfri en fjerdedel af regeringens 70 procents-mål frem mod 2030.

- Der bliver behov for massive investeringer for at komme tilbage på sporet – og de bør i høj grad være grønne, så svarene på at komme ud af coronakrisen også bliver nogle af svarene på, hvordan vi undgår at styre direkte videre ind i en klimakrise. Der er et stort vækstpotentiale i at skabe bæredygtige produkter på en bæredygtig måde., siger Lars Sandahl Sørensen.

- Med planen kan vi både investere vi os ud af krisen – og ind i en grønnere fremtid. Så vi som samfund får mest muligt for pengene, siger DI-direktøren.
Han understreger, at de hjælpepakker, som regeringen og Folketinget har vedtaget, har været afgørende for at afbøde skadevirkningerne på Danmark.

Initiativerne i ”Danmark ud af krisen – tilbage til grøn vækst” fordeler sig over fem områder. For det første iværksættes klimatiltag, der virker hurtigt. For det andet fremrykkes investeringer i infrastruktur. For det tredje øges investeringer i forskning, innovation og digitalisering. For det fjerde investeres i Danmarks rolle som stærk eksportnation. Og for det femte vil planen sikre flere penge mellem hænderne til danskerne og danske virksomheder for at stimulere økonomien i en svær tid.

- Selv danmarkshistoriens største sikkerhedsnet er ikke nok, når både Danmark og verden omkring os går helt i stå. Hvis vi skal have genskabt nogle af de tabte arbejdspladser og undgå dybe ar fra krisen, så skal vi skubbe økonomien i gang, når samfundet gradvist åbnes. Det handler både om at give borgerne og virksomhederne nogle flere penge mellem hænderne – og få sat gang i eksempelvis forskning, digitalisering, infrastruktur og klimaindsats, siger Lars Sandahl Sørensen.

Plan

Den samlede plan indeholder initiativer for 88 mia. kroner.

Den kan findes her.

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret indhold