25.05.20 DI Pressemeddelelse

DI: Regeringens eksportpakke er godt nyt for danske erhvervsliv – men der er behov for yderligere

25. maj 2020 lancerer regeringen sin eksport- og investeringspakke, der bl.a. vil gøre en række rådgivningsydelser billigere samt give rabat på erhvervsfremstød til udlandet i 2021. Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning, mener DI’s adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, men der er behov for endnu flere nye skridt, hvis de nødlidende danske eksportvirksomheder skal kunne indhente de enorme tab af omsætning og arbejdspladser i kølvandet på coronakrisen.

Grænsebommene er nede, fly holder parkeret på jorden, og der er lukket for adgang til Danmarks vigtigste eksportmarkeder. Coronakrisen kradser for tusindvis af danske eksportvirksomheder, der ventes at opleve en nedgang på 13 pct. i 2020 svarende til 170 mia. kr. Regeringen har iværksat gode og nødvendige tiltag, men der er behov for yderligere, hvis vi skal fremtidssikre vores eksporterhverv og samfund.

- Når det går godt for dansk eksport, går det godt for økonomien i Danmark, der er selve forudsætningen for vores velfærdssamfund. Coronakrisen har meget store og langvarige økonomiske konsekvenser for danske eksportvirksomheder og deres mange medarbejdere. Derfor glæder det mig, at regeringen i dag har iværksat nye initiativer, der kan hjælpe vores eksport på rette vej, og samtidig tilkendegivet, at man er klar til at hjælpe yderligere. Det bliver der i den grad brug for, siger Lars Sandahl Sørensen.

Regeringen vil blandt andet sænke timeprisen på en række rådgivningsydelser og give et særligt tilskud til små og mellemstore virksomheder. Derudover bliver puljen til eksportfremstød fordoblet i 2021 fra 34,7 mio. kr. til 69,4 mio. kr., og det bliver samtidig billigere for virksomheder at deltage i fremstødene med dækning af op til 75 pct. af udgifterne mod tidligere 50 pct. Samtidig opretter man en taskforce, der skal identificere nye markedsmuligheder. 

- Tusindvis af danske virksomheder lever af eksport. Det er helt afgørende for store som små virksomheder, at de kan besøge deres markeder for at udvikle forretningen. I de kommende kvartaler vil ordrebøgerne svinde ind og efterspørgslen falde drastisk. Derfor er behovet for handling akut, siger Lars Sandahl Sørensen.

En rundspørge blandt DI’s medlemmer viser, at eksportvirksomhederne er mest fokuserede på tre ting: at genskabe eksporten til eksisterende markeder, introducere nye varer og tjenester samt styrke deres konkurrenceevnen. På kort sigt er der brug for at sætte turbo på eksporten ved at genåbne for erhvervsrejser, frigive likviditet ved at lette skatte-, moms- og toldtiltag, samt hæve fradraget på forskning og udvikling. 

- Mens Danmark så småt åbner op igen, er der stadig lukket på vores vigtigste eksportmarkeder. Jeg er meget bekymret for de kommende kvartaler, når lavvæksten i verdensøkonomien for alvor rammer Danmark. Dansk eksport skal ikke blot genstartes, men genopfindes i kølvandet på coronakrisen. Derfor skal vi turde tænke nyt og langsigtet, siger Lars Sandahl Sørensen. 

DI vurderer, at eksportbeskæftigelsen er faldet med ca. 80.000 ud af 845.000 siden coronakrisen ramte Danmark. Otte ud af ti venter en nedgang i eksportomsætningen i år og mere end en tredjedel venter først at være tilbage til normal eksportomsætning i 2022 eller senere. Derfor har DI lanceret 20 konkrete forslag, der skal redde dansk eksport. Læs mere her.

Ditte Rieland

Ditte Rieland

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4951
  • Mobil +45 2246 7822
  • E-mail dirh@di.dk

Relateret indhold