02.06.20 DI Pressemeddelelse

Kommunebesparelser på konsulenter sætter Danmark ned i gear

Der er netop indgået aftaler om økonomien i kommuner og regioner for næste år, og der lægges op til massive besparelser på eksterne konsulenter.

Kommunerne skal spare 0,5 mia. kr. allerede næste år og fuldt indfaset 1 mia. kr. i 2025. Og regionerne, som bruger langt færre eksterne eksperter, skal spare et trecifret millionbeløb årligt. DI mener, at offentlig-privat samarbejde og brug af konsulenter er forudsætningen for, at Danmark kan udvikle sig ud af krisen og få den bedste udvikling i det offentlige fremover.

- Regeringen har med aftalen for kommuner og regioners økonomi fortsat sine nedskæringer på eksterne konsulenter i det offentlige. Det vil sætte udviklingen af det danske samfund ned i gear ikke at inddrage eksterne rådgivere, der bidrager med ekspertviden, kompetencer og ressourcer i forhold til offentlig udvikling. Det gælder eksempelvis digitalisering, undervisning, grøn omstilling og sundheds- og ældreområdet. Det er en forkert vej at gå, nu hvor Danmark skal udvikle sig ud af krisen, siger branchedirektør for DI Rådgiverne, Henriette Søltoft.

Branchedirektøren håber i stedet fremover, at det offentlige Danmark vil følge de private virksomheder. Her steg brugen af specialistviden gennem rådgivning lige indtil corona-krisen.

- Jeg håber trods besparelserne, at det offentlige fremover igen positivt vil udvikle samarbejdet med rådgiverne. Vi ser, at virksomhederne vurderer, at de får den optimale udvikling ved at bruge eksperterne i konsulentbranchen, siger Henriette Søltoft.

Nedskæringerne i kommunerne kommer i halen af en finanslov, der indeholder besparelser på statens brug af rådgivning på 350 mio. kr. i 2020 stigende til voksende til 855 mio. i 2023. Det er massive besparelser for virksomheder, der lige nu er hårdt pressede af corona-krisen. Og det har store konsekvenser for Danmark.

- Der er behov for øget samspil og samarbejde mellem den offentlige og private sektor for at skabe den bedste udvikling af Danmarks offentlige sektor. Der er ikke brug for insourcing af opgaver med fyringer af eksterne eksperter som konsekvens. Og samtidig kommer aftalen om besparelser kommer på et meget uheldigt tidspunkt, hvor erhvervslivet i forvejen er i knæ som følge af Coronakrisen, siger Henriette Søltoft.

- Derfor er det en farlig vej at gå, når regeringen stiller krav til kommunerne om at lukke ned og spare massivt på eksterne eksperter i både stat, region og kommuner. Danmark kommer til at gå glip af de bedste og skarpeste specialister til hver enkelt sag. Eksempelvis når der i det offentlige skal nyudvikles eller it-systemer skal opgraderes, når der skal omorganiseres og procesoptimeres i ministerier, styrelser og kommuner, når de skarpeste argumenter i specielle sager skal findes, og når klimastrategier med den nyeste tekniske viden skal findes, siger Henriette Søltoft.

Henriette Søltoft

Henriette Søltoft

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3654
  • Mobil +45 2088 3919
  • E-mail hes@di.dk

Relateret indhold