27.10.21 DI Pressemeddelelse

Kampen om medarbejderne spidser til på Lolland

- Havde vi ligget 100 km længere nordpå, kunne vi have fået en ny innovationschef. Men vi har opgivet. Nu må vi klare opgaverne selv.

Det var bare ét indblik i virkeligheden på produktionsvirksomheden S.E.W North Filtration, hvor adm. direktør Jacob Jacobsen tirsdag den 26. oktober viste 15 byrådskandidater rundt på sin virksomhed i Maribo. De lokale politikere var inviteret på bustur og virksomhedsbesøg af DI Lolland-Falster som optakt til kommunalvalget 16. november. Her fik de indblik i to lokale virksomheders hverdag og udfordringer med at tiltrække de medarbejdere, de har brug for. 

I Maribo er S.E.W North Filtration ved at bygge helt ny fabrik, der bliver fuldautomatiseret og digital hele vejen igennem. I den nye fabriksbygning vil lastbilchaufførerne døgnet rundt kunne afhente varer uden kontakt til virksomhedens personale, idet porten kan åbnes automatisk med en app på telefonen, og hvor varerne sættes frem af selvkørende trucks. Papirarbejdet sker også helt automatisk.

- Næsten helt produktionen vil kunne fuldautomatiseres. Vi vil kunne firedoble kapaciteten med det samme antal medarbejdere som i dag, sagde Jacob Jacobsen, der dog regner med at kunne beholde og efteruddanne de fleste af medarbejderne. 

Fælles indsats overfor de svage ledige

Situationen er alvorlig på Lolland. Arbejdsløsheden er lav, og som formanden for DI Lolland-Falster Kim Frimann sagde, så mangler der både kloge hænder og kvikke hoveder. Jobcentret kan ikke længere skaffe kvalificerede medarbejdere, der kan arbejde fuld tid. Og politikerne tog da også godt imod et forslag fra S.E.W North Filtration om at gøre flere ledige jobparate gennem et tæt og målrettet samarbejde mellem virksomheder og kommunen.

Alfa Laval

På eftermiddagens andet virksomhedsbesøg på industrivirksomheden Alfa Laval i Nakskov var manglen på arbejdskraft også til debat. Lige nu mangler virksomheden fem højtuddannede ingeniører, lige som det kniber med at få de smede, elektrikere, automatikteknikere, andre faglærte og dygtige lærlinge, de mangler.

De lokale politikere var åbne overfor at være med til at forbedre kontakten mellem kommunens skoler og virksomheder og at kortlægge behovet sammen med virksomhederne og hjælpe med at tiltrække de rigtige udenlandske medarbejdere og stille sprogundervisning til rådighed. Og at der bliver behov for en stor ekstra indsats er der ikke tvivl om. På Alfa Laval oplever adm. direktør Stine Grønnemose en anden mentalitet hos de yngre medarbejdere.

- Tidligere blev medarbejderne hos os i årevis. Men det er anderledes med de unge i dag, der typisk bliver 3-4 år, hvorefter de søger videre til andre virksomheder, sagde hun.

Den seneste befolkningsfremskrivning forstærker behovet for en fælles indsats. Hvis udviklingen fortsætter som hidtil, vil 13 pct. færre i den arbejdsduelige alder skulle forsørge 20 pct. flere ældre i 2035.

Kontakt

Foreningskonsulent, Lars Magnus Christensen, DI, lmlc@di.dk, tlf: 4127 2838
Presseansvarlig Helen Jensen, hje@di.dk, tlf.: 2124 4702

Se mere om Kommunalvalg 2021 i DI her.

Lars Magnus Lund Christensen

Lars Magnus Lund Christensen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3087
  • Mobil +45 4127 2838
  • E-mail lmlc@di.dk

Relateret indhold