02.11.21 DI Pressemeddelelse

DI Sydøstjylland: Det vilde vesten at skaffe medarbejdere til Horsens’ virksomheder

- Jobmarkedet er så vildt, at hvis der træder en syrer ind ad døren med to kufferter, så spørger vi, om han kan starte i morgen.

Sådan lød beskrivelsen, da CEO på virksomheden A/S HAI Horsens, Jan Køpke Rohdemejer, bød en busfuld byrådsmedlemmer indenfor den 1. november. De lokale politikere var inviteret på bustur og virksomhedsbesøg af DI Sydøstjylland i anledning af kommunalvalget, og på virksomhederne var meldingen klar: hjælp os med at tiltrække og fastholde medarbejdere. 

Leder konstant efter nye medarbejdere

A/S HAI Horsens mangler især ufaglærte medarbejdere. Gennem jobcenteret har virksomheden afsøgt mulige arbejdsløse kandidater i Horsens og alle omkringliggende kommuner, men nu ser man mod udlandet for at skaffe folk. Virksomheden har allerede ansatte fra 22 forskellige lande men oplever, at det kan være meget svært at holde fast op dem.

- Vi har brug for kommunens hjælp til at skabe de rigtige rammer, så medarbejderne flytter permanent til Danmark og tager deres familie med. Det kræver ledige boliger, danskkurser og job til ægtefællen. Men det stiller også krav til, at det horsensianske sports- og kulturliv er gearet til at være en central spiller i integrationen af de nye horsensianere, sagde Jan Køpke Rohdemejer.

Tømrere søges – på skilte i vejkantan

Hos Norna Playgrounds A/S i Brædstrup er det ikke mindst tømrere, de mangler.

- Vi bliver aldrig lønførende. Og det gør det ikke nemmere, at der nede ad vejen hænger skilte med ”tømrere søges”, eller at virksomheder konkurrerer ved at give ansatte bonus for at blive i tre måneder. Det er lidt det vilde vesten, sagde adm. direktør Peter Bjerregaard.

Virksomheden prøver at løse problemet gennem et stærkt brand indenfor bæredygtighed og et godt arbejdsmiljø med plads til både flexjobbere, flygtninge og medarbejdere med begrænset bevægelighed. Men det er ikke nok, og derfor er Norna Playgrounds A/S meget aktiv indenfor skole-virksomhedssamarbejde i håb om, at manglen på faglærte vil blive mindre, hvis flere tager en erhvervsuddannelse.

Peter Bjerregaard opfordrede derfor politikerne til at kigge mod bl.a. Silkeborg, hvor kontakten mellem skoler og virksomheder styres centralt. En opfordring alle byrådskandidaterne nikkede til. 

Horsens’ private virksomheder skaber 29.500 lokale fuldtidsjob og genererer sammen med deres medarbejdere over syv mia. kr. i skatteindtægter til kommunen hvert år.

- Penge, der bruges på kommunens skoler, ældrepleje og anden velfærd. Derfor bør erhvervslivets vilkår interessere samtlige byrådskandidater, sagde formand for DI Sydøstjylland Johannes Saugbjerg.

 

Kontakt

Konsulent, Louise Friis, DI, lofr@di.dk, tlf. 4047 8666

Presseansvarlig Helen Jensen, hje@di.dk, tlf.: 2124 4702

Se mere om Kommunalvalg 2021 i DI her.

Louise Friis Arnetoft

Louise Friis Arnetoft

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3119
  • Mobil +45 4047 8666
  • E-mail lofr@di.dk

Relateret indhold