03.11.21 DI Pressemeddelelse

Enige KV21-kandidater: Boliger må ikke stå i vejen for vækstvirksomhed i Helsingør

21 kandidater til byrådet i Helsingør var enige om, at der skal være meget bedre byggesagsbehandling, servicemindedhed – og ikke mindst plads til kommunens vækstvirksomheder, da de tirsdag besøgte Carmo A/S og Nøraa Entreprise A/S med DI’s kommunalvalgsbus.

Turen startede hos virksomheden Carmo A/S, som leverer sprøjtestøbte komponenter til medicoindustrien og har ca. 75 ansatte. En virksomhed i vækst, men også en virksomhed, der er bekymret for boligbyggerier, som netop nu skyder op omkring virksomheden i det ellers traditionelle industrikvarter.

Claus Ishøy, CEO i Carmo A/S, hilser egentlig nyt boligbyggeri velkomment, men er bekymret for, at der bygges boliger med altaner op ad virksomheden, som har udluftning og produktion kørende døgnet rundt. For godt nok har virksomheden en godkendt støjgrænse på 60 db, men der er ikke meget, der tyder på, at de fremtidige beboere er informeret om denne. Skulle de klage, er Carmo A/S bange for, at det er virksomheden, der vil stå svagest.

Budskabet fra politikerne var dog klart – virksomheden lå her først, og der skal være plads til vækstvirksomheder i kommunen – opsummeret af Jens Bertram, K: 

- Hvis I oplever, at sagsbehandlerne i kommunen ikke tager hensyn til jer som virksomhed, så må I tage fat i os politikere, for vi har i enighed taget denne beslutning om en støjgrænse på 60 db. Carmo A/S skal have ordentlige forhold at arbejde under og det er boligerne, der skal acceptere, at der er støj. 

Farvel til skrankepaverne – goddag til servicemindedhed og fleksibilitet.

Efter besøget hos Carmo A/S og opbakningen til virksomheden, gik turen til en af Nøraa Enterprises byggepladser i Helsingør. På dagsordenen var byggetilladelser og mangel på service.

Sagsbehandlingstiden for byggesager i Helsingør er lang og er forværret markant fra 2017-2020. Den får en 76. plads i årets undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed. Samtidig får dialogen mellem erhvervslivet og kommunens embedsværk en 91. plads.

Den byggeplads som arrangementet foregik på har da også været næsten 5 år undervejs – og det har været med møje og besvær at det lykkedes at få en godkendelse til at bygge etageejendommene inde i Helsingør.

- Når jeg ser, at Helsingør ligger i bunden i DI’s årlige Lokal erhvervsvenlighedsundersøgelse, så overrasker det mig ikke. Jeg oplever gang på gang mangel på fleksibilitet og servicemindedhed i byggesagsafdelingen. Man kan vel nogle gange godt betegne det som skrankepaver, lød det fra Flemming Nøraa, adm. direktør for Nøraa Enterprise A/S, som fortsatte:

- Jeg oplever, at jeg skal gå helt ydmyg til sagsbehandlerne i stedet for, at vi kan være hinandens sparringspartnere. De er meget fastlåste ift. deres regler, og der er meget lidt feedbackkultur. Mit ønske er egentlig bare at udvikle byen og lave nogle gode boliger.

Borgmester og spidskandidat for de konservative, Benedikte Kjær, havde et klar svar på Flemming Nøraas oplevelser:

- Byggesager kan ikke behandles politisk, men vi bliver nødt til at gøre det klart for forvaltningen, at en byggesagsbehandling ikke er et lotteri. Der skal være en forudsigelighed og lyst til at samarbejde. Det kunne være rigtig godt, hvis virksomheder og borgere blev taget imod med et smil og med en serviceminded tilgang.

Går det som politikerne lovede, kan erhvervslivet i Helsingør kommune se frem til en ny tilgang til sagsbehandling – og måske en bedre placering i Lokal Erhvervsvenlighed de kommende år.

 

Kontakt

Chefkonsulent Anne Ginderskov Hansen, DI Hovedstaden, angh@di.dk, 4079 5870,
Konsulent Louise Friis, DI Hovedstaden, lofr@di.dk, 4047 8666

 

Se mere om Kommunalvalg 2021 i DI her.

 

Anne Ginderskov Hansen

Anne Ginderskov Hansen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4841
  • Mobil +45 4079 5870
  • E-mail angh@di.dk

Relateret indhold