08.11.21 DI Pressemeddelelse

Erhvervsfremstød til Tyskland åbner nye døre for danske virksomheder

Tyskland får snart en ny regering, og landet er i fuld gang med genopbygning efter coronakrisen. Der er et stort potentiale for dansk erhvervsliv på det vigtige tyske marked, og derfor er DI og 51 danske virksomheder 10.-11. november i Berlin på erhvervsfremstød med H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsen, udenrigsministeren, fødevareministeren og sundhedsministeren.

Hvert år krydser der varer og tjenester mellem Danmark og Tyskland for mere end 340 mia. kr., og mere end 115.000 danske arbejdspladser er direkte afhængige af eksporten. Tyskland har i mange år været Danmarks vigtigste samhandelspartner, men i perioden 2017-2019 stod dansk eksport til Tyskland stort set stille. Og under coronakrisen faldt den med 13 mia. kr. Der skal turbo på eksporten, hvis vi skal indhente det tabte.

-  Der er en ny kansler og regering på vej i Tyskland, der kommer til at sætte en ny politisk kurs. Lige nu kører det tyske væksttog med fuld damp, og det skal danske virksomheder med på. Det sikrer vi ved at flage alt det, Danmark kan, på tværs af sektorer, der virkelig sikrer gennemslagskraft på det tyske marked, der på sigt kan veksles til konkurrencekraft, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

- Jeg er meget glad for Kongehusets og regeringens store engagement ved vores besøg i Berlin, hvor vi mødes med nogle helt centrale tyske beslutningstagere, der kommer på fornavn med danske virksomheder. Vi har en helt unik mulighed nu for at fremvise danske styrkepositioner og gøre en forskel for Danmark og dansk erhvervsliv - og hjælpe Tyskland med nogle af de presserende udfordringer inden for grøn omstilling, digitalisering og sundhed, som de står over for, siger Lars Sandahl Sørensen.

Erhvervsfremstødet forløber over to dage, hvor der vil være fokus på at fremvise danske styrkepositioner inden for grøn omstilling, fødevarer, digitalisering og life science.

I mange år har danske virksomheder været helt i front med eksporten af grøn teknologi til Tyskland, men der var nedgang i 2020, særligt på grund af fald i eksporten af vindteknologi. I 2022 vil Tyskland lukke alle landets 19 atomkraftværker, og de får derfor brug for nye grønne energikilder, som de ikke har i dag. I den forbindelse skal Tyskland kigge mod Danmark. For vi har de helt rigtige løsninger blandt andet inden for energieffektivisering, hvor der er et meget stort potentiale, da tyskerne har planer om at investere massivt på dette område. Det gælder også udbredelse af vedvarende energi, fjernvarme og power-to-X.

- Kampen mod klimaforandringer er presserende og nu skal en ny regering levere på valgløfterne. I de kommende år vil Tyskland investere massivt i grøn omstilling. Vi har de førende danske grønne virksomheder med i Berlin, der sammen har de nødvendige løsninger, der kan sikre, at Tyskland når sit klimamål om en 60 procent CO2-reduktion i 2030. Teknologierne har tyskerne ikke i dag, siger Lars Sandahl Sørensen.

Danske virksomheder eksporterer fødevarer til Tyskland for mere end 23 mia. kr. om året, hvilket svarer til 16procent af den samlede eksport til Tyskland. Virksomhederne har godt fat i det tyske marked, og i takt med at det bliver nemmere at handle på tværs af grænsen, vil efterspørgslen efter danske fødevarer stige, vurderer DI.

- De tyske forbrugere ligner på mange måder de danske, og det gælder også vores smag for fødevarer. Selv om de måske foretrækker deres pølser med sauerkraut, og vi spiser dem i hotdogs med sennep, er der mange ligheder i vores præferencer. Der er også stor efterspørgsel efter bæredygtige fødevarer og ingredienser, og der er vi helt i front, siger Lars Sandahl Sørensen.

I 2020 overhalede USA Tyskland og blev Danmarks største eksportmarked. Især eksporten af sundhedsprodukter til USA har drevet fremgangen med en markant stigning, og samme vækst vil vi fremme i Tyskland, hvor sundhedssektoren har vokseværk. De kommende år vil antallet af ældre og kronisk syge stige, og det risikerer at presse det tyske sundhedsvæsen. Det kan produkter fra danske life science virksomheder dog afhjælpe.

- Vi har erfaret under coronakrisen, at vi løser fælles problemer bedst, når vi handler i fællesskab. Kimen er lagt til et endnu tættere samarbejde mellem den offentlige og private sektor, og det er der brug for i den tyske sundhedssektor, hvor danske virksomheder kan spille en endnu større rolle. Det gælder i forhold til lægemidler, men også nye digitale løsninger, der kan modernisere det tyske sundhedsvæsen og lette presset, i takt med at der kommer flere behandlingskrævende ældre og kronisk syge, siger Lars Sandahl Sørensen.

For yderligere informationer og interviewaftaler med Lars Sandahl Sørensen, andre DI-talspersoner og virksomheder, kontakt DI’s presserådgiver Ditte Rieland på tlf. +45 2246 7822 eller e-mail: dirh@di.dk

 

Ditte Rieland

Ditte Rieland

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4951
  • Mobil +45 2246 7822
  • E-mail dirh@di.dk

Relateret indhold