22.12.21 DI Pressemeddelelse

DI: Stop testkaos med gratis selvtest

I Dansk Industri frygter man, at mange vil smitte hinanden i julen, så de ikke kommer på arbejde og i skole efter juleferien, og derfor skal gratis selvtest være en del af teststrategien

Stigende coronasmitte i Danmark har øget presset på testcentrene, og Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at man kun får pcr-test, hvis man har symptomer eller er nær kontakt. Nogle steder er køerne til test timelange, og det skaber bekymring i Dansk Industri (DI).

- Der er jo et regulært testkaos lige nu. Det nuværende test-regime fungerer ikke. Der er lange køer på testcentrene, det er umuligt at bestille en PCR-test inden jul, og selvtest er ribbet fra hylderne. Der er brug for at tænke i nye baner og løsninger, og selvtest er en oplagt vej til at tage noget af presset fra testcentrene, siger Emil Fannikke Kiær.

Han henviser til, at Sundhedsstyrelsen nu anbefaler brug af både hurtigtest og selvtest i stedet for PCR.

- Myndighederne har allerede indset potentialet ved gratis selvtest og udruller dem derfor massivt på offentlige institutioner – f.eks. på skolerne, hvor forældre nu kan hente selvtest med hjem til jul. Vi undrer os i DI over, at hverken virksomhederne eller medarbejdere er en del af det regnestykke. De bør da have samme mulighed, siger Emil Fannikke Kiær.

Smitter hinanden i køerne

DI’s forslag skal gøre, at virksomheder, uddannelsesinstitutioner og privatpersoner får selvtest stillet gratis til rådighed. Det skal være enkelt at bestille en selvtest med NemID eller CVR-nummer, så test bliver sendt til hjemmet eller virksomheden, eller man skal kunne hente på apoteker eller teststeder.

- Det virker ikke hensigtsmæssigt, at danskerne skal stå i lange køer og i værste fald smitte hinanden. I stedet bør vi kunne teste os selv derhjemme eller på arbejdspladsen og så kun gå i testcentret, hvis selvtesten er positiv, siger Emil Fannikke Kiær.

- Vi har et behov for en enkel screening, så danskerne ikke går rundt i julen og smitter hinanden. Vi risikerer jo at stå i en situation, hvor flere hundrede tusinde er smittede efter julefesterne og ikke kan komme på arbejde efter nytår. Det må ikke ske, siger DI-direktøren.

Han understreger, at der er behov for tilsagn fra myndighederne på udrulningen af selvtest, hvis leverandører skal hjemtage meget store mængder.

 

Bo Hjuler

Bo Hjuler

Presserådgiver, journalist

  • Direkte +45 3377 3819
  • Mobil +45 2328 4912
  • E-mail boh@di.dk

Relateret indhold