17.02.21 DI Pressemeddelelse

DI: Væsentlig flere test kan rykke genåbningen nærmere

En ny national teststrategi kan rykke en genåbning af samfundet, herunder erhvervsliv og skoler, betydeligt tættere på. Sådan lyder kommentaren fra Dansk Industri, efter at regeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner i dag fremlagde deres plan for langt flere coronatest.

- Store dele af samfundet, herunder dansk erhvervsliv, har nu været lukket nede i en fryser i rigtig lang tid. Langt flere test kan være med til tø dem og vores samfund op igen. Øget testkapacitet er en afgørende del af både en kortsigtet og langsigtet genåbning af det danske samfund, og det er første skridt mod et egentlig digitalt coronapas, som vi har foreslået. Et coronapas med oplysninger om test, vaccine og immunitet er en af de vigtigste nøgler til genåbningen af samfundet, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

DI har selv for nylig fremlagt en plan for genåbning af det danske samfund, som bl.a. indeholder forslag til en ny, offensiv teststrategi.

- Der er ingen tid at spilde, hvis vi skal være klar til en ny strategi med brug af test i en helt anden målestok end hidtil. Derfor opfordrer vi regeringen til at fremskynde den kommende udbudsproces. 

DI roser også, at teststrategien omfatter en markant øget brug af kviktest og nye teknologiske løsninger.

- Kviktest er en vigtig del af testberedskabet, og det er naturligt, at den kommende teststrategi også kommer til at inkludere nye teknologiske løsninger.  Og testfaciliteterne skal være der, hvor der er brug for dem. Det er en opgave, som de private aktører står klar til allerede nu, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI mener, at testkapaciteten skal bruges ikke blot i forhold til genåbning af skoler men hele samfundet. Det kræver en forøgelse til minimum 500.000 test om dagen. I øjeblikket bliver der foretaget omkring 150.000 test om dagen. Derfor er inddragelse af de private aktører nødvendig til at løfte opgaven.

- En væsentlig større testkapacitet med kviktest og nye teknologiske løsninger vil sammen med en fleksibel strategi kunne bane vejen for en hurtigere og mere sikker genåbning. Hvis store dele af befolkningen bliver testet hyppigt og sørger for at gå i selvisolation, hvis de er smittet, samtidig med at stadig flere bliver vaccineret, vil en hel eller delvis genåbning af blandt andet skoler, uddannelsesinstitutioner, detail- og specialforretninger, virksomheder, kultur- og fritidsaktiviteter efter alt at dømme være inden for rækkevidde, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs DI’s forslag til genåbningsplan her

Yderligere oplysninger fås hos pressechef Søren Langelund, tlf. 2091 9335, e-mail slan@di.dk

Søren Langelund

Søren Langelund

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3059
  • Mobil +45 2091 9335
  • E-mail slan@di.dk

Relateret