18.03.21 DI Pressemeddelelse

DI: Digitalisering skal føre Danmark gennem krisen og skabe mere vækst og velfærd

En ny, ambitiøs plan fra landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, skal ved hjælp af digitale værktøjer og den nyeste teknologi få Danmark ud af coronakrisen og samtidig skabe mere vækst og velfærd fremover.

DI har i dag præsenteret 46 konkrete forslag til, hvordan ny teknologi som f.eks. kunstig intelligens og omfattende brug af data kan give bedre behandling på sygehusene, mere grøn omstilling, mere effektive virksomheder og en offentlig sektor, som leverer endnu bedre service til danskerne.

Blandt forslagene er en kontant håndsrækning til digitalisering af SMV’erne – de mange små og mellemstore virksomheder, som udgør rygraden i dansk erhvervsliv. Centralt i udspillet står også forslag om langt bedre udnyttelse af Danmarks digitale råstof - borgernes, virksomhedernes og det offentliges data, flere digitale kompetencer til alle og et nyt nationalt digitaliseringsråd, som skal sikre, at de ambitiøse planer om digitalisering af landet føres ud i livet.

- Vi står lige nu i den værste nationale krise siden krigens tid. Vi har klaret det bedre end de fleste andre lande. Det er kun lykkedes, fordi vi er et af de mest digitaliserede lande i verden. Nu er der brug for at se på, hvilke muligheder det giver os på den anden side af corona. Det er et window of opportunity, som de kommende generationer vil bebrejde os, ikke at udnytte. Derfor skal vi skifte til et højere gear med at bruge teknologien i vores tjeneste, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

Kræver politisk mod

DI foreslår samtidig, at der afsættes 10 mia. kr. på finansloven over de næste år til en forstærket indsats med digitalisering af landet.

- Det kræver politisk viljestyrke, det kræver ikke mindst mod men også penge, hvis vi vil udvikle vores samfund med brugen af ny teknologi og digitale værktøjer i både de private virksomheder og i det offentlige, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI vil bl.a. bruge penge på et markant løft af de digitale kompetencer lige fra folkeskolen til de videregående uddannelser – hensigten er at sikre virksomhederne tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft, men også for at undgå at det der bliver skabt et a- og et b-hold på det danske arbejdsmarked.

Samtidig skal nogle af pengene gå til et markant løft af SMV’ernes brug af digitale værktøjer til at forbedre deres forretning. DI foreslår også en langt nemmere og automatiseret kontakt med det offentlige f.eks. når det gælder indberetninger fra virksomhederne til myndighederne.

DI’s udspil kommer, samtidig med at organisationen har sat sig i spidsen for den digitale taskforce CEO Commitment – vision om et stærkt Danmark med mere end 20 danske topchefer fra erhvervslivet, bl.a. Danfoss, Coloplast, Ørsted og Microsoft. De 46 forslag i udspillet er et oplæg til diskussionen i taskforcen.  Politikere og eksperter fra ind- og udland skal med i drøftelserne, og planen er at spille helt konkrete forslag og ideer ind til regeringen og de øvrige partier, om hvordan Danmark kan forblive et af verdens mest digitaliserede samfund.

Brug for ny start

- Der er brug for at gentænke og nystarte, og se på både hvilke krav der møder os, og hvilke muligheder det giver os. Hvad kan vi lære af det her? Ikke mindst i forhold til de store udfordringer f.eks. klima, epidemier osv., siger DI-direktøren.

Samtidig indgår DI i regeringens nye digitaliseringspartnerskab med adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, branchedirektør og digitaliseringspolitisk chef Rikke Hougaard Zeeberg og en række topledere fra DI’s medlemsvirksomheder.

- Regeringen skal have stor ros for initiativet, som kommer kort efter den positive melding fra statsministeren om, at hun mener, at vi ikke havde klaret coronakrisen uden et højt niveau af digitalisering, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI ser sit initiativ som et næste skridt i udviklingen af erhvervslivet og vores velfærdssamfund med teknologiens hjælp – et arbejde som blev sat i gang for nu 20 år siden med Den Digitale Task Force og kort efter et bredt folketingsflertals beslutning om at indføre digital post til alle.

- Nu skal vi videre ad den vej. Det her handler om at gøre livet lettere og enklere for os alle sammen – borgere, medarbejdere i private virksomheder. Det skal gøre det lettere at starte virksomhed og lettere at få dagligdagen til at hænge sammen i virksomhederne og på arbejdspladsen.

- Derfor skal vi bruge den her mulighed for at fjerne bøvlet, og andre omfattende processer som dræber virkelysten. Også for de offentlig ansatte, der med digitale og teknologiske værktøjer i stedet kan bruge tiden og de varme hænder på bedre velfærd, siger Lars Sandahl Sørensen.

Danmarks nye råstof

Et andet centralt forslag fra DI er, at vi skal være bedre til strategisk at opsamle og bruge data fra borgerne, virksomhederne og det offentlige. Derfor foreslår DI en ny datastrategi og en ny datamyndighed, som administrerer adgangen til vores fælles data, så det sker på forsvarlig og ansvarlig vis.

- Data er vores nye dyrebare råstof – det er oplysninger om vores helbred, om forretningsgangene i virksomhederne og om energiforbruget, som blandt andet kan bruges til at udvikle nye, banebrydende behandlinger af alvorlige sygdomme og ny medicin i vores life science-sektor, som kan blive til nye eksportsucceser, og som kan øge den grønne omstilling, siger Lars Sandahl Sørensen.

For at sætte fart på de omfattende planer for et væsentlig mere digitaliseret Danmark foreslår DI også, at der nedsættes et permanent Nationalt Digitaliseringsråd, som løbende formulerer og justerer de ambitiøse mål for den digitale udvikling af samfundet.

 Læs mere om DI's udspil Digitalisering der flytter Danmark

 

Bo Hjuler

Bo Hjuler

Presserådgiver, journalist

  • Direkte +45 3377 3819
  • Mobil +45 2328 4912
  • E-mail boh@di.dk

Relateret