21.04.21 DI Pressemeddelelse

DI: Virksomheder skal forberede sig på nye EU-krav til brug af kunstig intelligens

Virksomheders og myndigheders brug af kunstig intelligens skal reguleres intelligent, så vi kan sætte turbo på den digitale udvikling i Europa. EU-Kommissionen lægger med et nyt udspil onsdag op til mere ansvarlig brug af data og stiller samtidig krav til brug af den moderne teknologi. DI hilser den nye regulering velkommen, men frygter samtidig tunge administrative byrder for virksomhederne.

Det meste af vores samfund er påvirket af kunstig intelligens. Teknologien er baseret på computeranalyse af store mængder af data og bliver eksempelvis brugt til automation i produktionsvirksomheder, til bedre diagnosticering i sundhedsvæsenet, og når vi handler online eller streamer film.

Men brugen af kunstig intelligens rummer også praktiske udfordringer og etiske dilemmaer, som EU-Kommissionen vil komme til livs med ny regulering, der blandt andet stiller nye krav til virksomhedernes brug af teknologien.

- Kunstig intelligens kan accelerere vores digitale udvikling i Europa og i Danmark, der er helt afgørende for vores vækst og konkurrenceevne. Hvis vi skal høste det fulde potentiale, skal EU-landene være de bedste i verden til at bruge data og kunstig intelligens på en ansvarlig måde, der vækker tillid hos borgerne og virksomhederne, siger Rikke Hougaard Zeberg, branchedirektør i DI Digital.

- EU-kommissionens udspil er et første forsøg på at regulere ny teknologi, så vi tager stilling og bruger den ansvarligt med tanke på mulige konsekvenser, når kloge computere skal håndtere svære problemstillinger. Der skal findes en god balance mellem at tage ny teknologi i brug og at beskytte samfundet mod en uhensigtsmæssig udvikling, siger Rikke Hougaard Zeberg.

EU-Kommissionen ønsker blandt andet mere transparens omkring brug af data, der er selve motoren i kunstig intelligens, som også kaldes Artificiel Intelligens (AI). Den øgede transparens skal sammen med en række andre krav bane vejen for mere ansvarlig brug af data, der kan være indsamlet fra borgere, virksomheder eller offentlige institutioner.

For at leve op til Kommissionen forslag vil virksomheder skulle dokumentere, hvordan maskiner, robotter og computersystemer bruger kunstig intelligens, hvis der er tale om høj-risiko anvendelse af kunstig intelligens. Hvis virksomheder ikke lever op til de nye krav, risikerer de at få bøder op til 4-6 procent af den globale omsætning.

- Virksomhederne skal forberede sig allerede nu på de nye krav. Der er ingen tvivl om, at der er brug for at regulere kunstig intelligens, men det er vigtigt, at det sker på baggrund af en relevant risikovurdering, så Kommissionens definition af høj-risiko brug af kunstig intelligens ikke rammer for bredt. Vi anerkender behovet for regulering, men det er helt afgørende ikke at dræbe den europæiske innovationskraft med bureaukrati og langvarige godkendelsesprocesser i konkurrencen med Kina og USA, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Det er f.eks. vigtigt, at virksomhederne også fremover kan benytte kunstig intelligens til at optimere deres ordresystemer, eller sikre at deres produktionsudstyr og processer fungerer optimalt uden at blive pålagt unødvendig bureaukrati.

- Kunstig intelligens er ikke kun robotter i science-fiction, men også en teknologi der kan hjælpe os med at håndtere store samfundsudfordringer som eksempelvis den grønne omstilling. Vi har brug for bæredygtige og innovative virksomheder, og de trækker i høj grad på moderne teknologi som kunstig intelligens, der kan spille en afgørende rolle i kampen mod klimaforandringer, siger Rikke Hougaard Zeberg.

For yderligere information og kommentarer kan DI’s presserådgiver Ditte Rieland kontaktes på tlf. +45 2246 7822 eller e-mail: dirh@di.dk

Ditte Rieland

Ditte Rieland

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4951
  • Mobil +45 2246 7822
  • E-mail dirh@di.dk

Relateret indhold