25.05.21 DI Pressemeddelelse

Dansk erhvervsliv lægger grønne byggesten til fremtidens New York

Inden for de næste år skal en række ikoniske bygninger i USA’s toneangivne metropol New York gennem en omfattende grøn renovering. Ti af statens største bygherrer sætter bæredygtige renoveringsprojekter i udbud for 50 millioner dollar i 2021. Tirsdag underskrev DI en samarbejdsaftale NYSERDA, der åbner døre for danske virksomheder, der kan vinde enorme eksportordrer og sætte turbo på den grønne omstilling.

I dag står bygninger i New York alene for godt 70 procent af den samlede CO2-udledning i byen. I 2050 skal udledningen reduceres med 85 procent og godt 70.000 bygninger skal helt erstattes. Til at sætte skub i statens grønne transformation har amerikanske beslutningstagere og entreprenører indstillet sigtet mod Danmark, fordi danske virksomheder er nogle af de førende i verden inden for grøn og bæredygtig renovering. 

DI’s internationale direktør og COO, Thomas Bustrup, har underskrevet en samarbejdsaftale med New York State Energy Research Development Authority (NYSERDA), der er statens pendant til Energistyrelsen i Danmark. Formålet er at give danske virksomheder et forspring i konkurrencen om udbuddet, The Empire Building Challenge, som NYSERDA sammen med statens ti største bygherrer står bag med en pulje på 50 millioner dollar.

- Staten New York er en af de mest ambitiøse og progressive i USA, når det gælder grøn omstilling i kampen mod klimaforandringer. Den kamp er vi fælles om, og danske virksomheder har de helt rette kompetencer og viden, som skal til, for at New York kan indfri sine klimamål. Danske virksomheder skal lægge de grønne byggesten og skabe fremtidens New York til gavn for de kommende generationer, siger Thomas Bustrup.

- Jeg er meget stolt over, at vi har underskrevet en vigtig samarbejdsaftale, der er et stort skridt på vejen. Det store udbud på 50 millioner dollar er som skræddersyet til danske virksomheder, og vi håber, at vi kan være med til at vise amerikanerne, hvordan man både gennemfører en grøn omstilling og samtidig skaber økonomisk vækst og job. Det kan forhåbentligt inspirere andre stater til at følge trop, siger Thomas Bustrup.

”The Empire Building Challenge” har hentet navnet fra et af storbyens største og mest ikoniske varemærker, Empire State Building, der de seneste ti år har gennemgået en banebrydende energirenovering, og som nu er et anerkendt internationalt forbillede. NYSERDA vil have endnu flere energieffektive og bæredygtige skyskrabere, og her kommer danske kompetencer og teknologi i spil.

- Vi har de nødvendige løsninger og mange års erfaring inden for energieffektivt og grønt byggeri, der ikke er gået ubemærket hen i New York. Det er en enorm styrke, at der synergi mellem de mange danske løsninger og teknologier, der gør det muligt for os at blive leverandører på alle dele af værdikæden. Nu vil vi arbejde for at få så meget i spil som overhovedet muligt, så eksporten kan få et ordentligt skub i ryggen, siger Thomas Bustrup.

De kommende måneder vil DI’s kontor i New York i tæt dialog med NYSERDA planlægge og implementere kunderettede aktiviteter sammen med en lang række danske virksomheder og partnere.

For yderligere kommentarer eller informationer kontakt DI’s presserådgiver Ditte Rieland på tlf. +45 2246 7822 eller e-mail: dirh@di.dk

 

Ditte Rieland

Ditte Rieland

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4951
  • Mobil +45 2246 7822
  • E-mail dirh@di.dk

Relateret indhold