17.05.21 DI Pressemeddelelse

DI: Gentænk lokale nedlukninger

Dansk Industri har sin ønskeliste klar til forhandlingerne om genåbning mandag eftermiddag.

I eftermiddag går partierne bag genåbningsaftalen igen i forhandlingslokalet for at se nærmere på næste fase af genåbningen, der træder i kraft fredag den 21. maj. Dansk Industri (DI) har en ønskeliste til politikerne med fokus på at holde fast i genåbningsprocessen.

- Vi skal blive ved med at åbne mere og holde fast i det, som vi har genåbnet. Derfor er det bl.a. vigtigt at få kigget på de lokale nedlukninger, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

- Vi er helt enige i, at man skal reagere hurtigt og laver målrettede tiltag for at inddæmme og opspore smitten, når den stiger lokalt. Det er med til at holde landet åbent. Men vi skal også være fleksible, hvis ikke det fungerer optimalt. Det vil eksempelvis være skadeligt, hvis hele København skal lukke ned.

Fordobl kvadratmeter-kravet

DI-direktøren peger på, at restriktionerne i forbindelse med de lokale nedlukninger bl.a. giver udfordringer for de forretninger, som ligger tæt ved grænserne mellem kommunerne. Uden for de tætte byområder ligger f.eks.byggemarkeder og bilforhandlere side om side, men i hver sin kommune.

- Her kan kunder køre lige over kommunegrænsen for at handle, og fordi den ene butik må holde åbent, og den anden, der ligger få hundrede meter væk ikke må. Det bør vi kunne finde pragmatiske løsninger på, siger Emil Fannikke Kiær.

- Hvis man f.eks. fordobler kravet til, hvor mange kvadratmeter der skal være til rådighed pr. kunde i en forretning, ville man kunne holde forretningen åben, men sænke smitterisikoen. Det ville også være bedre, end at alle fra et højsmitteområde kører til nabokommunen og klumper sammen i butikkerne der, ligesom det vil sikre, at forretningslivet i f.eks. København ikke lukker ned over en bred kam.

Udvid coronapasset

Han mener også, at genåbningen ville blive langt bredere, hvis første stik med vaccination mod corona kom til at gælde i coronapasset i stedet for andet stik, som gælder i dag.

- Det første stik er milepælen i aftalerne om både genåbning og rejseregler. Derfor bør det første stik også gælde i coronapasset. Mere end 600.000 danskere ville dermed få adgang til restauranter, forlystelser og liberale erhverv uden at skulle testes først. Det ville øge adgangen til samfundet og lette presset på testkapaciteten, forklarer Emil Fannikke Kiær.

DI vil desuden have politikerne til at kigge på rejserestriktionerne, der stadig rammer både erhvervsrejsende og turister.

- Politikerne mødes uge efter uge og taler om national genåbning. Vi har et behov for, at raske borgere kan rejse over grænserne til gavn for samhandel og turisme. Derfor er det stadig meget vigtigt også at kigge på faserne i rejsereglerne, når man sidder ved forhandlingsbordet, siger Emil Fannikke Kiær.

Endelig håber han, at planen for udfasning af hjemmearbejdet vil blive fremlagt, som det blev aftalt under seneste forhandling.

- Nogle har arbejdet hjemmefra i over et år. De fortjener simpelthen mere vished om deres arbejdssituation, siger Emil Fannikke Kiær.

DI’s ønsker til forhandlingerne:

- se på rejserestriktionerne

- gentænk lokale nedlukninger

- lad 1. stik gælde i coronapas

- udfas hjemmearbejdet

Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Nis Peder Kolby på nipk@di.dk eller tlf. 4032 3400

Nis Peder Kolby

Nis Peder Kolby

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4580
  • Mobil +45 4032 3400
  • E-mail nipk@di.dk

Relateret indhold