27.05.21 DI Pressemeddelelse

DI: Stort behov for nye reformer, der giver flere hænder

Reformkommissionen har præsenteret sin første rapport, og kommissionen efterlyser flere reformer i et højere tempo. Den analyse deler man i Dansk Industri (DI).

- Vi er gudskelov på vej ud af coronakrisen og  ser ind i en fremtid, hvor vi mangler hænder. Allerede nu mangler virksomhederne kvalificerede medarbejdere til at sikre væksten, og derfor skal vi i gang med reformerne siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Kommissionen peger bl.a. på udfordringen med, at for mange unge ikke er i uddannelse eller job, eller står uden for arbejdsmarkedet efter endt uddannelse.

- Der er et enormt potentiale i at hjælpe de unge, der står udenfor. For den enkelte er det vigtigt både socialt og økonomisk, men det er også godt for virksomhederne der kan besætte ledige stillinger, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Så der er vundet meget ved at få de unge med. Vi vil få mere arbejdskraft, og det har store perspektiver for de unge, der har et helt liv på arbejdsmarkedet foran sig.

Vi skal uddanne rigtigt

Han er enig med kommissionen i, at unge ikke kun skal slås i hovedet med den økonomiske hammer.

- Vi skal sikre, at unge bliver hjulpet i gang. Er de ledige, skal de væk fra kontanthjælpen og ind på arbejdsmarkedet frem for lange uddannelsesforløb, forklarer Lars Sandahl Sørensen.

Og de, der tager uddannelser, skal uddannes rigtigt.

- Flere unge og voksne skal ind på erhvervsuddannelserne, hvor virksomhederne efter endt uddannelse mangler deres arbejdskraft. Og på videregående uddannelser skal vi også i langt højere grad uddanne dem, der er brug for, så vi ikke uddanner til ledighed, siger DI-direktøren.

- Det kræver større kontakt mellem virksomheder og studerende. Det kan være igennem studiejob og fælles projekter. Og så er det vigtigt, at kandidaterne søger job tidligt – allerede inden de har taget den sidste eksamen.

Mere jobrettet indsats

Kommissionen peger også på, at mange voksne har for dårligt fodfæste på arbejdsmarkedet.

- De skal have bedre hjælp til at komme i gang på arbejdsmarkedet. Det kræver en mere jobrettet indsats og flere tilbud om virksomhedspraktik, der kan bane vejen for nye job, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Også alt for mange indvandrere og deres efterkommere står uden for arbejdsmarkedet, og vi skal gøre mere for, at de bliver en del af arbejdsfællesskabet.

Lars Sandahl Sørensen lover, at DI vil bidrage konstruktivt og med nytænkning til arbejdet med de nye reformer.

- Og i det hele taget skal erhvervslivet bidrage, og det skal vi bl.a. ved, at virksomhederne tager flere lærlinge ind, siger Lars Sandahl Sørensen.

Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Nis Peder Kolby på nipk@di.dk eller tlf. 4032 3400.

 

Relateret indhold