25.10.22 DI Pressemeddelelse

CIP’s og Ørsteds nye havvindeventyr er et gennembrud i den grønne omstilling

To af de førende danske virksomheder inden for udvikling af fremtidens grønne energi er gået sammen om at bygge mere havvind i Danmark. Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og Ørsted viser imponerende grønt lederskab, lyder det fra DI’s topchef. Nu skal det bare gå hurtigt med myndighedsgodkendelser, så projektet kan stå færdigt allerede i 2027.

- Der kan blive tale om et gennembrud for den grønne omstilling i Danmark med det nye samarbejde mellem to af verdens førende havvindudviklere. Med CIP’s og Ørsteds fælles ambition om, at bygge fire kæmpe havvindparker, der kan levere grøn strøm allerede i 2027, får vi øget tempoet markant i den grønne omstilling. Det er der brug for, hvis vi skal indfri vores klimaambitioner, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

CIP og Ørsted er gået sammen om at bygge havvind gennem den såkaldte åben-dør-ordning gennem Energistyrelsen. Konkret vil de to selskaber mere end fordoble den nuværende installerede havvind på 2,3 gigawatt ved sammen og støttefrit bygge omkring 5,2 gigawatt havvind, der primært skal fremme produktion af brint og power-to-X i Danmark.

- Det er fantastisk, at to danske frontløbere i den globale vindindustri går sammen. Hvis samarbejdet skal blive en succes, så kræver det, at myndighederne hurtigt får gang i sagsbehandlingen. De to selskaber udviser et imponerende grønt lederskab og de trækker tilsammen på en meget stor international erfaring, der kan inspirere i resten af verden, siger Lars Sandahl Sørensen.

Hvis projektet godkendes af myndighederne, kan det stå klar allerede i 2027. I Danmark kan man få tilladelse til at bygge havvind gennem den særlige ordning, hvor projektudviklere selv tager initiativ til projektet, dets størrelse og placering. Energistyrelsen skal give tre tilladelser, før de får lov til at opstille havvindmøller. Dels en forundersøgelsestilladelse, en etableringstilladelse og en tilladelse til at udnytte energien.

- Med samarbejdet får vi ikke kun øget tempoet i udbygningen af havvind i Danmark frem mod 2030, men det kommer også til at ske helt uden statsstøtte. Den billige elproduktion fra vind kan kickstarte produktionen af grønne brændstoffer og kemikalier og bringe Danmark ind i kapløbet om at finde bæredygtige erstatninger for fossile brændsler, som der lige nu er brug for i hele verden, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Den politiske aftale om power-to-x fra marts i år kalder på en acceleration af udbygningen af vedvarende energi, og den kan vi nu få med dette havvindsamarbejde. Efterspørgslen på at kunne sejle, flyve og producere klimavenligt er kæmpestor og Danmark har potentialet til at levere. Det nye havvindsamarbejde kan blive et afgørende skridt for dansk produktion af grøn brint og forskellige power-to-x produkter, der både hjælper Danmark og resten af verden med at vinke farvel til fossil energi, siger Lars Sandahl Sørensen.

Følg os på:

    

Relateret indhold