26.10.22 DI Pressemeddelelse

DI: Regeringens udspil er en kanonkugle mod den danske model

Landets største erhvervsorganisation DI går skarpt i rette med regeringens udspil med løfte om mere i løn til offentligt ansatte, som præsenteres i dagens aviser og på pressemøde i dag. DI kalder det en kanonkugle mod den danske model og efterlyser reformer og en modernisering af den offentlige sektor, som kan give flere hænder.

- Problemet har eksisteret meget længe, og vi har peget på det igen og igen. Og problemet med mangel på hænder er endnu større i det private. Så hvorfor skal det her løfte komme midt i en valgkamp, når der sidder en kommission og kigger på det? Det er et fejlskud af dimensioner, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Kanonkugle mod den danske model

Resultatet kan blive, at alle de faggrupper, der ikke får en lønforhøjelse, stiller sig i kø hos politikerne med ønske om at de får mere i løn.

- Derfor er forslaget en kanonkugle ind i den danske model, hvor arbejdsgivere og lønmodtagere aftaler løn og arbejdsforhold. Resultatet kan blive et meget mere ustabilt offentligt arbejdsmarked, fordi forskellige faggrupper åbenbart får udbytte af at råbe højt og konflikte.

- Vi har meget længe vidst, at der manglede arbejdskraft både i den offentlige og i den private sektor – uden at der er blevet gjort noget tilstrækkeligt politisk. Både vi og mange andre har peget på det i meget lang tid. Så skal der pludselig ske en hel masse, fordi det er en valgkamp og nærmest i panik.

Brug for holdbare løsninger – ikke hovsa-løsninger

DI påpeger, at der aldrig har været så mange offentlige ansatte som i dag, og alligevel er utilfredsheden høj. Både fra ansatte og brugere.

- Problemerne er jo meget større end noget, der kan løses med 2.000 kr., som der er lagt op til. Aldrig har der været så mange ansatte i den offentlige sektor, og alligevel opleves kvaliteten som for ringe. Derfor skal der langsigtet reformer til, som får flere folk ud på arbejdsmarkedet, samt en modernisering af den offentlige sektor, hvor flere går fra deltid til fuld tid, og hvor vi moderniserer den offentlige sektor bl.a. med brug af ny teknologi og automatisering.

Samtidig påpeger DI’s direktør, at tidspunktet langt fra er velvalgt til forslaget.

- Det er slet ikke det rigtige at gøre på et tidspunkt, hvor vi har en buldrende inflation. Vi starter en negativ spiral, og så kommer vi bare til at gøre ondt værre, siger Lars Sandahl Sørensen.

 

Følg os på:

    

Relateret indhold