25.04.22 DI Pressemeddelelse

DI: Macrons valgsejr er en sejr for hele Europa

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, løb med sejren ved det franske præsidentvalg og får fem år mere i Élysée-palæet i Paris. I sin kommende præsidentperiode vil han skrue op for reformer, investere stort i grøn omstilling, digitalisering og sundhedsvæsenet. Det er områder, hvor danske virksomheder har spidskompetencer og hvor der findes et stort eksportpotentiale, vurderer DI.

Siden 2015 har danske virksomheder haft betydelig fremgang på det franske marked. Eksporten steg med hele 37 pct. i perioden 2015-2021, og i dag er Frankrig Danmarks ottendestørste eksportmarked. Hvis Emmanuel Macrons politiske visioner og valgløfter bliver realiseret, er der potentiale for et markant skub i eksporten de kommende år, vurderer DI’s internationale direktør.

- Frankrig har et mål om at blive Europas første store CO2-neutrale økonomi i 2050. Præsident Emmanuel Macron skal sætte fart på den grønne omstilling og digitalisering, hvis det skal lykkes. Det er ambitioner, der skal føres ud i livet, hvilket set med dansk erhvervslivs briller, tegner enormt godt. Det er nemlig alle områder, hvor danske virksomheder står meget stærkt og har nogle helt unikke produkter og kompetencer, som Frankrig har brug for, siger Thomas Bustrup, international direktør i Dansk Industri.

- Danske virksomheder har fået godt fat i det franske marked de senere år, og det momentum skal vi selvfølgelig udnytte, og gerne bruge til at åbne endnu flere døre til det franske marked. Det arbejder vi i DI benhårdt på at hjælpe virksomhederne med. For når danske virksomheder vinder i udlandet, vinder hele Danmark, siger Thomas Bustrup.

I kølvandet på coronakrisen lancerede den franske regering en stor genopretningsplan til 100 mia. euro, France Relance. Den skal sikre, at Frankrigs økonomiske genstart forløber i et grønt vækstspor. Der er øremærket midler til mere vedvarende energi og energieffektivisering, og investeringerne er så småt ved at blive udrullet.

- Frankrig er verdens syvendestørste økonomi og alligevel ”kun” Danmarks ottendestørste eksportmarked. Historisk set har Frankrig ikke været det nemmeste marked at vinde fodfæste på, men i takt med at de politiske vinde blæser i en grønnere og mere klimabevidst retning, er interessen for Danmark og danske virksomheder også steget, siger Thomas Bustrup.

- Coronakrisen medførte den største tilbagegang i Frankrigs økonomi siden anden verdenskrig. Der er blevet iværksat en del støtteordninger og endelig ser det ud til at den økonomiske udvikling går mod det bedre. Ud over grøn omstilling er der sat betydelige midler af til digitalisering og modernisering af det franske sundhedsvæsen, som også har dansk erhvervslivs store interesse, siger Thomas Bustrup.

Danmark og Frankrig har i mange år været tætte allierede. Det gælder også i det internationale samarbejde. Ifølge DI’s internationale direktør er valgsejren til Emmanuel Macron vigtig for stabilitet og fremdrift i EU-samarbejdet.

- Emmanuel Macrons valgsejr er en sejr for hele Europa. Han er en præsident, der forstår vigtigheden af internationalt samarbejde – og især et tæt samarbejde i EU. Frankrig spiller en konstruktiv rolle i EU, hvor landet forsøger at finde løsninger på fælles udfordringer. Det er en tilgang, der harmonerer godt med den danske, siger Thomas Bustrup.

Ditte Rieland

Ditte Rieland

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4951
  • Mobil +45 2246 7822
  • E-mail dirh@di.dk

Relateret indhold