28.04.23 DI Pressemeddelelse

DI: Vi når ikke vores klimamål, hvis tempoet i den grønne omstilling ikke øges

Den danske klimapolitik virker, og vi er tættere på at nå vores ambitiøse klimamål i 2030 end nogensinde før. Det viser Energistyrelsens årlige klimastatus og -fremskrivning. Men hvis vi også skal nå vores klimamål i 2025, er der brug for nye politiske tiltag og hurtigere implementering af grønne løsninger, mener DI.

I årets klimafremskrivning fra Energistyrelsen står det ikke mejslet i sten, hvordan vi med den nuværende klimapolitik når vores ambitiøse klimamålsætning om en 50-54 pct. CO2-reduktion i 2025. Hvis der ikke kommer nye politiske tiltag, vil Danmark ramme forbi målstregen, og kun reducere CO2 med 49,8 pct. i 2025. Der skal skrues markant op for tempoet i den grønne omstilling, mener landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI).

- Der er kun to år til at kalenderen skriver 2025, og vi har derfor ret travlt, hvis vi skal indfri 2025-klimamålet. Der er brug for at implementere grønne løsninger med meget højere hastighed, og ikke mindst tage nye skridt i klimapolitikken, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri, og fortsætter:

- Regeringen har allerede foreslået et højere fortrængningskrav i transporten, men det er ikke en ideel løsning. I stedet bør vi erstatte kilometerafgiften for lastbiler med en højere dieselafgift på transportområdet, og samtidig banke afgiften på biobrændstoffer helt i bund.

Af øvrige politiske tiltag peger DI blandt andet på et meget større fokus på udrulning af energieffektivite løsninger og mere skovrejsning. Hvis beslutningstagerne er modige og iværksætter forslagene, vil vi kunne reducere CO2 med ca. 1 mio. ton i 2025, og vi vil dermed have indfriet vores klimamål.

- Der er ingen nem vej til klimamålet i 2025, men det er ikke umuligt. Hvis vi i højere grad får energieffektivitet i stor skala og rejser mere skov kan vi reducere CO2-udledningerne ret markant. Det er også tiltag, som vi vil få gavn af efter 2025 og i forhold til vores EU-forpligtelser, siger Emil Fannikke Kiær.

Energistyrelsen vurderer også, at vi med den nuværende klimapolitik mangler at reducere 5,4 mio. ton CO2 i 2030 for at have reduceret med 70 pct. CO2 siden 1990. Det er næsten 50 pct. mindre end statusrapporten sidste år anviste, og der er taget vigtige skridt i den rigtige retning for den grønne omstilling af transport, industri og energi. Men der skal yderligere reduktioner i vores samfund til, hvis vi skal nå målsætningen i 2030 – og det gælder ikke kun i Danmark, men også i forhold til vores forpligtelser i EU.

- Alle sektorer i Danmark skal bidrage til den grønne omstilling. I dag er det meget forskelligt, hvor langt virksomhederne er. Det seneste år har mere end hver fjerde virksomhed skruet op for deres grønne investeringer, og vi har en vigtig opgave fremadrettet i at sikre, at der bliver fjernet barrierer, udviklet de nødvendige løsninger og ikke mindst implementeret, dem vi i dag kender, siger Emil Fannikke Kiær.

Følg os på:

    

Relateret indhold