Analyse: Forsyningskrisen ebber ud
Problemerne i de globale forsyningskæder efter corona-krisen og krigen i Ukraine er ved at blive løst.
Markant færre virksomheder melder om forsyningsproblemer i første kvartal 2023. Og manglen på materialer blandt danske virksomheder vil falde yderligere i de kommende måneder. Det viser DI-beregninger på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og NL Analytics.
- Massive problemer i de globale forsyningskæder har skabt store økonomiske udfordringer de seneste to år. Mindre produktion, øget usikkerhed og højere priser har været konsekvensen. At virksomhederne nu melder om mere ro på levering af det enorme antal materialer til produktionen er yderst positivt, siger underdirektør i DI Peter Thagesen, der fortsætter.
- Ro om de internationale leverancer kommer ikke kun virksomhederne til gode. Det smitter af på priser, leveringstid og forsyningssikkerhed hos de danske forbrugere. Og den gode udvikling fortsætter ifølge analysen i de kommende måneder, siger Peter Thygesen.
Konklusionen er baseret på svar fra mere end 5.000 børsnoterede virksomheder verden over.
Hos danske Kamstrup, der leverer intelligente løsninger og services til energi- og vandforsyninger, mærker man de bedre tider. For mikrochips, der er så vigtige for Kamstrup, er et af de produkter, hvor forsyningerne har været mest ramt af svigtende leverancer og forsinkelser.
- De seneste par år har været kendetegnet ved omfattende forsyningsudfordringer, hvor især leverancen af mikrochips har været en begrænsende faktor for Kamstrup. I løbet af sidste kvartal 2022 har vi dog oplevet en positiv ændring i leverancesituationen, og vi forventer, at den er normaliseret hen imod slutningen af 2023, siger Michael Breumsø, Senior Vice President - Supply Chain i Kamstrup.
Forsyningskrisen begyndte i 2021 og ramte bredt, men især biler, elektronik, emballage og kemikalier. Nu viser DI’s analyse, atforsyningskrisen som hos Kamstrup vil være slut ved årets udgang for de fleste virksomheders vedkommende.
- Vi håber og tror på, at den positive udvikling fortsætter, og 2023 er sidste krampetrækning af forsyningskrisen. Der vil dog stadig være virksomheder i nogle brancher, som fortsat er udfordret – især dem, hvis leverancer er blevet meget påvirket af krigen i Ukraine, siger Peter Thagesen.
Fremtiden tegner dog generelt mere usikker. En nylig rapport fra McKinsey peger på, at hændelser, der forstyrrer forsyningskæderne, vil ske oftere i fremtiden. Den fremtid forsøger Kamstrup at forberede sig på.
- Tiden er inde til at tænke i LEAN og robuste forsyningskæder, og som producent, inden for Smart Metering Solutions, er vi i Kamstrup i fuld gang med at finde løsninger på, hvordan vi kan minimere effekten af fremtidige forsyningsforstyrrelser, siger Michael Breumsø.
Ifølge DI-analysen sikrer danske virksomheder sig især via primært større lagre og sekundært flere underleverandører.
Følg os på: