21.06.24 DI Pressemeddelelse

DI: Iværksætteraftale baner vejen for Danmarks fremtidige velstand

Danmark har fået sin første iværksætterstrategi. Det glæder Dansk Industri (DI), som længe har arbejdet for at sikre bedre rammer for de danske iværksættere.

Regeringen, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti har indgået en vigtig og fremadskuende aftale for iværksætteriet, som for alvor ændrer rammerne for nystartede og vækstende virksomheder til at nå nye højder her i landet.

- I dag tager vi syvmileskridt på vejen mod et mere fremtidssikret Danmark. Vi er et land, der lever af vores idéer og visioner i hobetal. De idéer kan nu bedre få vinger. Det er vores fælles ansvar at sikre, at vi efterlader et sundt og robust samfund til de kommende generationer – og her spiller iværksætterne en afgørende rolle i at skabe vækst, arbejdspladser og innovation, udtaler Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Iværksætterstrategien har været længe undervejs, men er undervejs blevet tilføjet flere midler, så der har været penge til for alvor at forbedre rammerne for dansk iværksætteri ved blandt andet at give bedre adgang til risikovillig kapital og en stærkere investeringskultur.

- Den ambition vi i Dansk Industri har haft på iværksætternes vegne er langt henad vejen blevet indfriet med aftalen i dag. De nye rammer gør, at langt flere kan vokse ud af hobbyprojektet-stadiet og ind i det store væksteventyr, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Med aftalen bliver det gjort mere attraktivt at blive i Danmark, så flere virksomheder i rivende vækst får lyst til at blive herhjemme og slå rødder. For mange ser i dag mod udlandet, hvor vækstmulighederne er større.

Der er flere dele af aftalen, som letter adgangen til at vækste herhjemme. Det er blandt andet fantomskatten og lagerbeskatningen – bedre kendt som ”skatten fra helvede” – som begge nu bliver fjernet. Samtidigt er det blevet lettere at udstede medarbejderaktier.

- Det skal kunne betale sig at holde på dygtige medarbejdere, der gerne vil med på vækstrejsen. Det bliver det i højere grad med denne her aftale – og det glæder mig. For den kvalificerede arbejdskraft hænger ikke på træerne. Og der er virkelig brug for den specialiserede viden. For uden de kreative hjerner finder vi ikke de gode og bæredygtige løsninger på fremtidens i stigende grad komplekse, samfundsmæssige udfordringer, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Vi skal også blive bedre til at dyrke de kreative og idérige hjerner. Derfor glæder det mig virkeligt også, at aftalen vil rykke iværksætteri helt ind i klasselokalet, så flere inspireres til at kaste sig ud i at starte sin egen virksomhed. Dertil kommer det enormt vigtige fokus på at øge diversiteten blandt iværksætterne. Det har alt for længe, været alt for skævt – især på kønsdiversiteten. Det håber vi, med tiden vil ændre sig med denne aftale.

DI har længe arbejdet for, at få reformeret den danske aktie- og kapitalbeskatning efter nordisk forbillede.  Det har desværre ikke fundet vej ind i aftalen.

- Der var en unik mulighed for at ryddet op i den danske aktie- og kapitalbeskatning med iværksætterstrategien. Det er desværre ikke sket, hvilket vi naturligvis er ærgerlige over. En flad, konsolideret og lavere beskatning ville gøre det endnu mere attraktivt for danskerne at investere i iværksættervirksomheders, siger Lars Sandahl Sørensen.

Aftalen om iværksætterstrategien træder i kraft løbende over de næste to år, idet nogle af elementerne kræver godkendelse i EU (statsstøttereglerne).

Relateret indhold