Nyt EU-patent fylder 1 år og er en stor succes i danske virksomheder
I dag lørdag den 1. juni fylder det fælles europæiske patentsystem et år, og nye tal viser, at danske virksomheder er de flittigste brugere af det europæiske enhedspatent.
Fødslen var hård, ventetiden lang og forud gik en folkeafstemning og britisk exit af EU, før virksomhederne kunne høste fordelen ved kun at skulle sende en patentansøgning, fremfor en i hvert enkelt land.
- Det er en stor dag for dansk erhvervsliv, som der er alt mulig grund til at fejre. Vores virksomheder er blandt de bedste til at få nye ideer og udvikle nye produkter og løsninger, som de kan tage patent på. Det er i høj grad det, vi som land lever af, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, Dansk Industri
Sammenligner man de mest patentaktive lande, så er danske virksomheder de mest flittige til at bruge det europæiske enhedspatent og overhaler dermed patentstormagter som USA, Kina, Tyskland, Holland, Schweiz og Sverige i at bruge fællespatentet. Det viser tal fra den europæiske patentorganisation, EPO.
Attraktivt for Novo
Landets største virksomhed Novo Nordisk bruger i stigende grad enhedspatentet til at beskytte sine nyeste medicinske produkter.
- For en innovationsdreven virksomhed som Novo Nordisk spiller patenter en afgørende rolle. Vi har været meget tilfredse med det fælles europæiske patentsystem, som har gjort processen med at søge patenter i Europa mere strømlinet og attraktiv for virksomheder af alle størrelser, siger Lars Kellberg, Corporate Vice President, Corporate Patents i Novo Nordisk.
Grundfos: Mere effektivt
En anden af landets store virksomheder, Grundfos, er også flittig bruger af enhedspatentet.
- Vi lever af at udvikle og producere energieffektive og vandbesparende løsninger, og vi bruger hvert år mange ressourcer på innovation og udvikling. Med Enhedspatentet opnår vi en mere effektiv patentbeskyttelse i hele Europa, og det er livsvigtigt for Grundfos og andre danske virksomheder, der lever af innovation og banebrydende produkter. Vi hilser enhver harmonisering, der gør det enklere at beskytte vores produkter, velkommen, og vi ser gerne, at endnu flere lande kommer med, siger Rasmus Søby Dupont, director global patents and technical IPR.
Den 25. maj 2014 stemte danskerne ja ved en folkeafstemning til en ratificering af en europæisk patentdomstol med et dertilhørende patent – det såkaldte enhedspatent. Men det tog næsten 10 år at få det nye patentsystem på plads bl.a. på grund af Brexit
- Det har været ventetiden værd og det er glædeligt at se at enhedspatentet er så stor en succes blandt danske virksomheder. For virksomhederne er det en kæmpe gevinst, at de kan spare en masse udgifter og papirarbejde, når de kan nøjes med at udtage patent en gang som gælder i flere lande, siger Lars Sandahl Sørensen.
Fakta om enhedspatentet
17 lande er foreløbig med i det europæiske enhedspatent. I en overgangsperiode, kan virksomhederne stadig søge patent fra land til land.
Nedenstående tabel viser, hvor stor en andel af de samlede patenter, som der er søgt enhedspatentbeskyttelse på i 2023.
Som det fremgår, er danske virksomheder de flittigste bruger af enhedspatentet sammenlignet med de innovative lande, som vi normalt sammenligner os med på patentområdet.
Danmark 44,70%
Østrig 33,50%
Sverige 31,50%
Italien 29,00%
Storbritannien 24,80%
Holland 24,50%
Schweiz 24,10%
Tyskland 22,90%
Frankrig 19,90%
Kina 10,90%
USA 10,90%
Sydkorea 9,7%
Japan 4,9%
(Kilde: EPO)