DI: Tidlig dialog om energirenoveringer giver valuta for pengene
Aftalen mellem regeringen, KL og Danske Regioner om energieffektivisering af offentlige bygninger er et vigtigt skridt mod klimamålene. DI opfordrer til tæt samarbejde og tidlig dialog, så målene nås effektivt inden for de eksisterende anlægsrammer.
Ny aftale mellem regeringen, KL og Danske Regioner om energirenovering af offentlige bygninger er et godt og nødvendigt skridt i opfyldelsen af EU’s energieffektivitetsdirektiv. Aftalen skal sikre, at 3 % af den offentlige bygningsmasse renoveres hvert år – uden at det medfører unødigt bureaukrati eller krav om ændringer i anlægsrammerne.
– Det er en rigtig god aftale, hvor jeg hæfter mig ved, at vi når målet inden for de eksisterende anlægsrammer. Staten, kommunerne og regionerne skal spille tæt sammen, så vi ikke risikerer, at ambitionerne drukner i silotænkning og lokale særprojekter, siger Rasmus Brandt Lassen, branchedirektør i DI Byggeri.
Byggevirksomhederne står klar til at hjælpe det offentlige i mål med renoveringsopgaven. I den sammenhæng er det væsentligt, at de offentlige bygherrer går i tidlig dialog med branchen før opgaverne bliver udbudt. Derfor er det nødvendigt, at der inden udgangen af 3. kvartal 2025 ligger en køreplan, så alle parter ved, hvad de skal gøre i 2026, lyder det.
- Vi har masser at virksomheder, der står klar til at løse opgaverne, og som har enormt høj ekspertise i netop energirenoveringer. Jeg appellerer til, at det offentlige bygherrer allerede nu, går i tæt dialog med branchen om, hvordan man bedst muligt energirenoverer. Det giver en langt bedre byggeproces og bedre samarbejde omkring projekterne, siger Rasmus Brandt Lassen og fortsætter:
- Vi skal bruge kræfterne der, hvor man får mest energirenovering for pengene, og det er branchen eksperter i at rådgive om. Kun på den måde skaber vi mulighed for reelle og målbare energibesparelser – uden at tvinge kommuner og regioner ud i uhensigtsmæssige økonomiske manøvrer, siger han.