DI Mener

Carlsberg Group: Zero Farming Footprint gennem regenerativt landbrug

Carlsberg Group har i deres bæredygtighedsprogram ”Together Towards ZERO and Beyond” (TTZAB) en målsætning om, at 30 pct. af deres råvarer globalt skal komme fra regenerative landbrugsmetoder i 2030 - og 100 pct. i 2040. Det er metoder, som har til formål at opbygge jordens frugtbarhed og kulstofbinding samt øge biodiversiteten over og under jorden.

Foto: Carlsberg

Zero Farming Footprint

Som en del af Carlsberg Group’s bredere bæredygtighedsplan TTZAB, har de opstillet en ambition om et ”Zero Farming Footprint”. Det går ud på, at 100% af Carlsbergs råmaterialer skal komme fra regenerative landbrug i 2040. Det betyder, at de afgrøder som anvendes på tværs af Carlsberg Group, skal høstes hos landbrug, der i lav eller ingen grad bearbejder jorden, minimerer brugen af kemiske hjælpemidler og øger indholdet af organisk materiale i jorden til fremme af biodiverse mikroorganismer.

Råmaterialerne skal derudover være fra landbrug, der er Farm Sustainability Assessment-certificeret på mindst et bronzeniveau.

Udvikling af standarder for regenerativt landbrug

For at opnå førnævnte målsætninger om et Zero Farming Footprint samarbejder Carlsberg med aktører både inden for og uden for deres egen industri om at udvikle en fælles forståelse af, hvad regenerativt landbrug indebærer. Derfor omfatter Carlsbergs biodiversitetsindsatser også deltagelse i og udvikling af en Sustainable Agriculture Initiative (SAI) Platform.

Selvom Carlsberg finder det afgørende at bidrage til den globale, grønne dagsorden gennem et fælles forståelsesgrundlag for naturpositive tiltag, forhindrer det dem ikke i at igangsætte initiativer, inden de fælles standarder er endeligt defineret. Indtil da, har Carlsberg defineret egne globale kriterier, som muliggør partnerskaber med leverandører i mellemtiden.

Foto: Carlsberg

Carlsbergs egne kriterier for regenerativt landbrug indebærer minimal eller ingen jordbearbejdning, anvendelse  af dækafgrøder i mindst 95% af året for at styrke jordens modstandsdygtighed, dyrkning af mindst fire afgrøder på samme jordlod over fire høstsæsoner, samt at undgå overforbrug af kemisk gødning og pesticider, ved kun at bruge det minimum, som afgrøderne kræver. Alle landbrugspraksisser skal i den forbindelse også være fuldt dokumenterede og mulige at spore tilbage. Det er obligatorisk at følge disse kriterier for, at råmaterialerne fra landbrugene kan indgå i opfyldelsen af Carlsbergs målsætninger. Undtagelser kan dog gøres i tilfælde, hvor lokale eller klimatiske forhold berettiger anvendelsen af andre regenerative praksisser.

Grundlæggende udfordringer ved biodiversitetsindsatser

Carlsbergs forretningsmodel bygger på en fremstilling af produkter, der i høj grad er afhængige af naturen – eksempelvis byg, bygmalt, ris og andre naturlige ingredienser. Derfor er det afgørende for Carlsberg at styrke en mere bæredygtig forsyningskæde.

”Vi har en forretningsmodel, der er afhængig af naturen. Det bliver mere og mere tydeligt, at vi bliver nødt til at handle. For vi ved, at vi i fremtiden pga. klimaforandringer får mere intensiv regn og mere tørke. Det kræver en masse modstandsdygtighed i naturen,” udtaler VP Group Sustainability, Simon Boas Hoffmeyer til Børsen.

Som det også fremgår af ovenstående afsnit, tager det imidlertid tid at udvikle standardiserede målemetoder for påvirkning af, såvel som styrkende bidrag til biodiversitet. Af samme årsag har Carlsberg truffet en beslutning om at igangsætte initiativer, herunder at fastlægge egne globale kriterier. Om denne udfordring, udtaler Simon Boas Hoffmeyer:

”Vi må handle først og måle efterfølgende. Vi er en fondsejet virksomhed, der har eksisteret i mere end 175 år, og vi vil gerne eksistere om 175 år. Vi er nødt til at sikre vores forretning, inden vi står i vand til knæene. Jeg er overbevist om, at selskaber, der foretager handlinger mod en bæredygtig forretningsmodel i værdikæden, står stærkere om ti år, end selskaber der ikke gør noget.”

Naturpositivitet som konkurrenceparameter

Klima og biodiversitet er vigtige fokuspunkter for Carlsbergs interessenter og investorer, hvor naturpositive indsatser og transparens på tværs af værdikæden vægtes højt. 

I kombination med dette er landbruget den næststørste drivkraft bag Carlsbergs kulstofemissioner set fra et værdikædeperspektiv. Derfor ser Carlsberg et holistisk potentiale i både at nedbringe drivhusgasemissioner og styrke en bæredygtig og sikker forsyning af råstoffer gennem regenerativt landbrug.

Yderligere informationer

Læs mere om Carlsberg Groups indsatser i deres ESG -rapport her:

ESG Rapport 2023

Relateret indhold