19.09.19 Miljø, energi og klima Nyheder

Kun 3 pct. af testet plastlegetøj overholdt ikke reglerne

En stikprøvekontrol af plastlegetøj fra 2018 giver et positivt resultat for produktgruppen. Kun 3 pct. af legetøjsprodukterne havde for højt indhold af regulerede ftalater.

I løbet af 2018 foretog Miljøstyrelsen en stikprøvekontrol af plastlegetøj. Stikprøvekontrollen omfattede 19 danske forhandlere og danske hjemmesider, hvor 64 stykker plastlegetøj blev analyseret for plastblødgørende ftalater og SCCP.

Kun to af de 64 stykker legetøj indeholdt for høje koncentrationer af problematiske ftalater, hvilket er et rigtig flot resultat. Dertil indeholdte ingen af dem SCCP.

De forhandlere, der havde de to produkter med for høj koncentration af problematiske ftalater, har valgt at standse salget af produkterne.

Fodboldkroketspil og trehjulet cykel

De to stykker legetøj, der indeholdt en for høj koncentration af ftalater, var henholdsvis et fodboldkroketspil og en trehjulet cykel.

Fodboldkroketspillet havde for høj koncentration af ftalaterne DBP og DINP, der begge er reguleret af den europæiske REACH forordning.

Den trehjulet cykel indeholdt en for høj koncentration af ftalatet DDP, der er reguleret i Danmark.

Miljøstyrelsen vurderede, at indholdet af problematiske ftalater ikke var højt nok til en tilbagekaldelse af produkterne fra forbrugerne.

Faktaboks

Ftalater er en gruppe stoffer der har en blødgørende effekt, og tilføjes plastprodukter på grund af denne effekt. Nogle ftalater kan være problematiske for mennesker og miljø.

DBP: Dibutyl ftalat

DINP: Diisononyl ftalat

DDP: Didecyl ftalat

SCCP er kortkædede klorparaffiner, der er forbudte at benytte til plastblødgørelse.

Nikolai Stubkjær Nilsen

Nikolai Stubkjær Nilsen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3641
  • Mobil +45 2128 8825
  • E-mail nisn@di.dk

Relateret