12.12.19 Miljø, energi og klima Nyheder

DI: European Green Deal er en god handel for Danmark

EU-Kommissionen har fremlagt grøn klimaplan med stort potentiale for Danmark, da danske virksomheder allerede står med de grønne kort på hånden, der efterspørges i udlandet.

EU-Kommissionens nye formand, Ursula von der Leyen, har onsdag den 11. december præsenteret EU's mest ambitiøse klimaplan til dato, der skal sætte gang i EU’s grønne omstilling. Og danske virksomheder er klar til at bidrage med den nødvendige teknologi, der skal indfri målet.

I 2030 skal EU have reduceret CO2-uledningen med 50-55 pct.

Ifølge det grønne flagskibsprojekt med titlen European Green Deal eller Green Deal for Europe skal EU’s CO2-udledning reduceres med 50-55 pct. i 2030, og unionen skal være klimaneutral i 2050. Alle økonomiske sektorer som transport, energi, landbrug, bygninger og industrier som stål, cement, tekstiler og kemikalier vil blive berørt af dette.

Ursula von der Leyen forklarede samtidigt ved onsdagens Green Deal pressemøde, at det også er målet at finde 100 milliarder euro til en overgangspulje, der blandt andet skal bruges til at hjælpe de mest udfordrede lande med at nå klimamålet.

For at nå disse mål opfordrer Green Deal, at virksomheder og institutioner skaber nye og alternative tværsektorielle implementeringsmuligheder. F.eks. nævner European Green Deal, hvordan vand og luft kan teames op med digitalisering.

Digitalisering åbner op for nye muligheder for fjernovervågning af luft- og vandforurening eller til overvågning og optimering af, hvordan energi og naturressourcer bruges. Dette er et udtryk for, at indsatsen for at løfte EU-regionen op på et nyt niveau kræver, at der arbejdes på tværs af traditionelle sektorer for at skabe og implementere løsninger. En bæredygtig digital sektor kan skabe forbedring af sektorens energieffektivitet og cirkulære økonomi fra bredbåndsnetværk til datacentre osv.

Der ligger et stort erhvervspotentiale for danske virksomheder i European Green Deal

Det er vigtigt for DI, at EU Kommissionens initiativ understøtter DI’s 2030-plan og den samlede bevægelse, som Danmark er ved at sætte i gang. Sådan som det ser ud nu, forventes det, at European Green Deal kan blive en rigtig god deal for Danmark.

Det skyldes, at European Green Deal skal skabe et europæisk marked for miljøteknologi, hvor der vil blive konkurrence om de bedste løsninger. Der er nemlig meget, de europæiske lande skal nå inden 2030, og her står Danske virksomheder med de gode kort på hånden.

Særligt på områderne for cirkulær økonomi og vand er vi I Danmark langt fremme i udviklingen, og vi eksporterer allerede i stort omfang vores bæredygtige, teknologiske løsninger til udlandet. Med European Green Deal forventes efterspørgslen på danske løsninger at stige kraftigt, hvilket kan blive et dansk handelseventyr.

Morten Løber

Morten Løber

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3935
  • Mobil +45 2027 5245
  • E-mail molo@di.dk

Relateret indhold