03.02.20 Miljø, energi og klima Nyheder

Nordisk industri presser på for mere cirkulær økonomi

Industrien i Norden ser store muligheder i cirkulær økonomi, men hvis alle – også i resten af EU – skal med, skal lovgivningen justeres. Det var emnet for et morgenmadsmøde i Europaparlamentet onsdag den 22. januar.

DI og vores nordiske søsterorganisationer fra Sverige (Svensk Näringsliv), Norge (NHO) og Finland (EK) stod bag arrangementet, hvor europaparlamentarikerne Arba Kokalari (SE, EPP), Pernille Weiss (DK, EPP) og Henna Virkkunen (FI, EPP) var værter. Mere end 70 deltagere var stået tidligt op for at være med til arrangementet, hvor der også blev præsenteret et fælles politisk udspil fra de nordiske organisationer med bud på, hvad de næste skridt skal være i cirkulær retning.

Nordisk tilgang til cirkulær økonomi

Læs hele det politiske udspil fra de nordiske organisationer med bud på, hvad de næste cirkulære skridt skal være.

Nordich approach to circular economy

Et indre marked for affaldsressourcer

Joost Maarse fra den danske pumpevirksomhed Grundfos fortalte, hvordan Grundfos arbejder cirkulært. Virksomheden har bl.a. etableret en tilbagetagningsordning for deres pumper. Udtjente pumper samles ind i forskellige lande og sendes til Danmark, hvor de bliver skilt ad, så materialerne kan anvendes igen. Men vejen over grænserne er gjort unødigt lang og omkostningsfyldt af eksisterende EU-regler, som DI længe har argumenteret for bør opdateres.

Cirkulær økonomi handler om at bruge ressourcer igen og igen i stedet for at smide dem ud og købe nyt. Men for at ressourcerne for alvor kan komme i spil, skal der være et marked for dem – og jo større det marked er, jo bedre kan ressourcerne udnyttes. Derfor argumenterer de nordiske industriorganisationer for, at EU’s indre marked også skal gælde for affaldsressourcer. Det kræver en ændring af den såkalde affaldstransportforordning.

Kommisionen: Stort potentiale i cirkulær økonomi

Foruden Grundfos, holdt også den svenske batteriproducent NorthVolt, den norske kemikalievirksomhed, Borrefors og den finske tekstilvirksomhed, Infinited Fiber oplæg på mødet. Fælles for virksomhederne er, at de allerede i dag helt eller delvist arbejder efter principperne i cirkulær økonomi – og kan præsentere både økonomiske og miljømæssige gevinster som følge heraf.

Key note-taler ved arrangementet var EU-Kommissionens chef for cirkulær økonomi og grøn vækst, Kestutis Sadauskas. Han pegede også på potentialet i cirkulær økonomi, som han så som en stærk trend, der både leverer økonomisk vækst og samfundsmæssige gevinster for miljøet. Men der er brug for handling, for at få udviklingen op i fart. 

Kommissionen forventes i begyndelsen af marts at fremlægge en egentlig handlingsplan for cirkulær økonomi.

Yderligere information om grønne tiltag

Her kan du finde link til Kommissionens meddelelse om European Green Deal.

Kommissionens meddelelse om Grean Deal
Louise Bünemann

Louise Bünemann

Fagleder for EU miljøpolitik

  • Direkte +45 3377 3024
  • Mobil +45 4070 6911
  • E-mail lobu@di.dk

Relateret indhold