03.02.20 Miljø, energi og klima Nyheder

Vestas vil producere vindmøller helt uden overskydende affald

Den største vindmølleproducent, Vestas, har som den første i verden sat sig et mål om at ville producere zero-waste vindmøller. Det vil sige 100 pct. genanvendelige vindmøller uden overskydende affald noget sted i værdikæden.

Zero-waste vindmøllerne uden overskydende affald skal være klar i 2040. Udmeldingen kommer kort tid efter, Vestas meldte ud, at selskabet vil være CO2-neutral om ti år i 2030.

Selvom man kan synes, der er lang tid til 2040, er der tale om et meget ambitiøst mål. Det skyldes, at det ikke kun handler om Vestas' egen produktion. Det handler om hele værdikæden med alle leverandører og partnere. Den del af deres værdikæde, som de leverer til Vestas, skal leve op til samme krav og forudsætninger som Vestas, for ellers er det ikke muligt at sende zero-waste vindmøller på markedet.

Karin Klitgaard, underdirektør i Dansk Industri er begejstret for, at Vestas italesætter vigtigheden af cirkulære samarbejder mellem producenter, leverandører og partnere, ”Værdikædesamarbejder har enormt potentiale i omstillingen af Danmark til en cirkulær økonomi, og Vestas viser vejen med dette projekt, der skærer ned på både ressourceforbrug og CO2-udslip,”

Vestas udmelding er et klokkeklart signal om, at industrien er sig sit samfundsansvar moden. Virksomhederne er ikke bange for selv at tage fat, der hvor det er svært og leverer på de ønsker, mange politikere og forbrugere har. Karin Klitgaard, Underdirektør

Zero-waste vindmøller kræver udvikling af nye teknologier

Kigger man på de vindmøller, Vestas i dag producerer, ligger vindmøllernes genanvendelighed på ca. 85. pct. De resterende 15 pct. der ikke bliver genanvendt, gælder bl.a. kompositmaterialerne i vingerne. Udfordringen med kompositmaterialerne er bl.a., at de består af glasfiber, kulfiber, aluminium, stål og bindemidlet resin.

På mellemlang sigt regner Vestas med at kunne genanvende mere end i dag i en forbrændingsproces i f.eks. cementsammenhæng. Men det løser ikke, at forbrændingsprocessen af resin skaber en udledning. Hele cirklen skal derfor tænkes igennem, så Vestas fra start til slut har nul udledning og fuld genanvendelighed. Det betyder, at Vestas skal ind og arbejde med at udvikle nye typer resin, der er bionedbrydelige, og som kan genanvendes på andre måder end i dag.

Dette er endnu en udmelding fra Vestas som vækker opbakning hos Dansk Industris underdirektør, Karin Klitgaard, ”Netop kompositmaterialerne kan være en udfordring, og derfor er det meget positivt, at en virksomhed som Vestas sætter fokus på netop det.”

Globalt problem med industriaffald

Selvom udvikling af nye genanvendelses-teknologier allerede er i gang, kan det kun gå for langsomt. Vestas henviser nemlig til, at der ifølge FN's miljøprogram hvert år produceres 11,2 mio. ton industriaffald globalt. Samtidig viser et forskningsprojekt fra Cambridge Universitet, at der frem mod 2050 i alt bliver tale om 43 mio. ton affald i form af skrottede vindmøllevinger fra gamle vindmøller, der har udtjent deres værnepligt.

I løbet af de næste to år vil Vestas derfor udvikle den konkrete strategi med detaljerede planer til at nå målet. Allerede nu er der dog indbygget delmål for f.eks. genanvendeligheden af vingerne, og den del de er fæstnet til. I dag lyder den på 44 pct., hvilket skal være steget til 50 pct. i 2025 og 55 pct. i 2030.

Historien blev oprindelig bragt i Børsen

Læs hele artiklen fra Børsen her
Karin Klitgaard

Karin Klitgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3695
  • Mobil +45 2565 0241
  • E-mail kakl@di.dk

Relateret indhold