10.01.20 Miljø, energi og klima Nyheder

Ny DI-plan: 80 pct. af offentlige indkøb skal være bæredygtige

Kommuner, regioner og staten indkøber årligt varer for mere end 80 mia. kr. Derfor foreslår DI, at i 2025 skal 80 procent af alle offentlige indkøb være bæredygtige.

Dansk Industri inviterer nu staten, kommunerne og regionerne til et samarbejde med det mål, at 80 pct. af alle offentlige indkøb lige fra sygeplejeartikler og kontorartikler til it-udstyr og møbler skal være bæredygtige i 2025.

Med DI’s 2030-plan som udgangspunkt, har DI sammen med leverandørvirksomhederne til det offentlige lavet en plan med 20 konkrete forslag til, hvordan bæredygtighed kan komme i centrum i alle indkøb.

Grøn omstilling kræver grønne indkøb

Store forandringer i offentlige indkøb er afgørende for, at Danmark når regeringens målsætning om reduktion af udledningen af drivhusgasser. Alle sektorer i Danmark skal bidrage til, at Danmark kan nå 70 pct. reduktion af drivhusgasser i 2030 – både private og offentlige.

DI har gennemført en survey blandt de største leverandører til det offentlige, hvor ni ud af 10 har svaret, at det offentlige fremover bør købe mere bæredygtigt ind. En del af problemet er, at det offentlige ikke køber de grønne varer, men lige så vigtigt er det, at logistik og bæredygtig håndtering af produktet efter brug, kommer i fokus fremover. Alle led skal tænkes med for at sikre bæredygtige indkøb.

Logistik, kontraktkrav, totaløkonomi, indkøbs- og forbrugsmønstre samt fasen, hvor produktet ikke længere kan bruges skal indtænkes, hvis der for alvor skal leveres bæredygtige offentlige indkøb.

Danmark kan bruge de offentlige indkøbskroner klogere end i dag

Vi kan finansiere indkøb af grønnere og lidt dyrere produkter ved hjælp af besparelser andre steder. Eksempelvis er kravet om dag-til-dag-levering dyrt. Samtidig køber det offentlige mere småt ind end det private. Småindkøb og dag-til-dag-levering af små portioner rengørings- eller kontorartikler – for eksempel ti kuglepenne ad gangen til en daginstitution - er omkostningsfuldt både i penge og CO2. Her kan DI’s nye forslag relativt let skabe mere bæredygtige indkøb – og samtidig spare penge.

DI’s 20 anbefalinger til grønne offentlige indkøb

DI anbefaler bl.a. at offentlige indkøb skal tage afsæt i EU’s grønne indkøbskriterier og kriterierne bag miljømærker, og at der skal efterspørges innovative løsninger, som vej til cirkulær økonomi. Læs mere om de 20 anbefalinger nedenfor.

DI’s 20 anbefalinger DI’s udspil 'Grønne offentlige indkøb uden unødige omkostninger’
Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Fagleder for cirkulær økonomi

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk