04.01.21 Miljø, energi og klima Nyheder

Verdens første affaldsfrie samfund på Bornholm?

Bornholmske BOFA, Danmarks Naturfredningsforening og Nestlé vil give plast evigt liv i et ambitiøst pilotprojekt om at genbruge og genanvende alt plastikemballage på Bornholm. Visionen er, at projektet skal blive inspiration for andre – også i andre dele af verden.

BOFA, DN og Nestlé Verdens vil forsøge at skabe i et ambitiøst pilotprojekt det første affaldsfrie samfund på Bornholm. De tre parter er i gang med grundigt at undersøge mulighederne for at genbruge og genanvende alt plastemballage på Bornholm. Samarbejdet er del af BOFAs nye udviklingsplatform, Zero Waste Bornholm. De første projekter mellem Nestlé, BOFA og Danmarks Naturfredningsforening igangsættes i 2021 og vil række ud til bl.a. supermarkeder, borgere og affaldsvirksomheder.

Fra 1. januar 2025 er det producenternes eget ansvar, at emballage fra deres produkter bliver genanvendt. Det har EU tidligere vedtaget. Den nye lovgivning kræver et grundigt forarbejde - det har Nestlé, BOFA og DN sammen sat sig for at blive klogere på.

Parterne i samarbejdet vil bl.a. undersøge mulighederne for cirkulære løsninger for husholdningers plastaffald, genanvendelse af plastfolier i supermarkeder, samt indførsel af særlige indsamlings- og genanvendelsesløsninger for kaffekapsler – alt sammen gennem pilot- og demonstrationsprojekter på Bornholm.

De tre parter ser frem til det cirkulære samarbejde

BOFAs direktør, Jens Hjul-Nielsen forventer, at samarbejdet med Nestlé og DN giver Bornholm en god base for at blive klogere på muligheder og udfordringer, som det udvidede producentansvar på emballage giver. BOFA nære håb sammen med DN og Nestlé, samt BOFAs nye innovationsplatform, Zero Waste Bornholm, at Bornholm tager et vigtigt skridt imod at blive et 100 pct. cirkulært samfund i 2032

For Danmarks Naturfredningsforening er det afgørende, at kommuner og virksomheder arbejder sammen om at skabe en cirkulær økonomi, hvor der genbruges og genanvendes frem for at brænde plast.

Nestlés direktør for produktion og logistik i Norden, Birgitte Krenk, er glad for at kunne teste nogle af Nestlés emballage-ambitioner i et afgrænset område som Bornholm, før det eventuelt rulles ud i andre lande.

Yderligere information

Læs hele nyheden her
Louise Bünemann

Louise Bünemann

Fagleder for EU miljøpolitik

  • Direkte +45 3377 3024
  • Mobil +45 4070 6911
  • E-mail lobu@di.dk

Relateret indhold