27.01.22 Miljø, energi og klima Nyheder

Ny kemiaftale for 2022-2025 landet

Den længe ventede 4-årige kemiaftale, Kemiindsats 2022-2025, er nu offentliggjort. Et enigt Folketing står bag aftalen til i alt 304 mio. kr.

Midlerne til den fireårige aftale på kemidelen til 265 mio. kr. fordeler sig på forskellige indsatser under følgende temaer:

  • Ansvarlig grøn kemi i en bæredygtig verden
  • Et giftfrit miljø, sikre fødevarer, sikre danske arbejdspladser og trygge forbrugere.
  • Et solidt fagligt grundlag – troværdigt, relevant og kompetent forarbejde til en ansvarlig og retfærdig kemikaliepolitik
  • Håndhævelse – kompetent tilsyn og mærkbare og retfærdige sanktioner

Samtidig er der indgået en tilsvarende politisk aftale om en samlet dansk biocidindsats fra 2022 til 2025 på 39 mio. kr. Det fremgår af aftalen, at den skal sikre stærke danske aftryk på reguleringen af biocider i EU, sikker brug af biocider i hjemmet og på arbejdet samt ansvarlige virksomheder gennem øget vejledningsindsats og målrettet kontrol. Der er i alt afsat 38,9 mio. kr. I aftalen er der blandt andet afsat midler med henblik på en samlet indsats på biocidområdet.

I DI har vi med glæde konstateret, at vores ønske om at sikre tilstrækkelige midler til forhandlinger og kontrol er imødekommet, idet der både er afsat øgede midler til Kemikalieinspektionen med henblik på at gennemføre målrettede kampagner, kontrol og vejledning samt væsentlige midler til de danske forhandlinger i forbindelse med revisionen af den europæiske kemikalieregulering, REACH og CLP.

Der er som tidligere afsat midler til kortlægning og sundhedsmæssige vurderinger af forbrugerprodukter, forskning i allergi og hormonforstyrrende stoffer samt fødevareforskning, ligesom aftalen rummer en øget bevilling til Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Det er DI’s overordnede holdning, at det samlet set er en god aftale, som Folketinget har indgået om de næste fire års indsats på kemiområdet, og at det er positivt, at alle partier igen står bag. Aftalen balancerer hensynet til borgernes sundhed og behovet for at udvikle teknologier og løsninger på for eksempel klimaudfordringen. Reguleringen af kemikalier sker i EU, og med denne aftale kan Danmark stille i stærkeste opstilling i EU, når kemilovgivningen skal revideres. Ligeledes er det meget positivt, at Kemikalieinspektionen får flere ressourcer, som er med til både at sikre, at forbrugerne ikke bliver udsat for uønskede kemiske stoffer og at sikre en mere fair konkurrence for de virksomheder, som netop overholder lovgivningen.

Yderligere information

Miljøministeriets pressemeddelelse med link til aftalen kan ses her:

Aftale: Et enigt Folketing vil bekæmpe skadelige kemikalier
Helle Westphal

Helle Westphal

Fagleder

  • Direkte +45 3377 3259
  • Mobil +45 2688 2052
  • E-mail hewe@di.dk

Relateret indhold