01.04.24 Miljø, energi og klima Nyheder

Udvidet producentansvar for emballage

Den 1. juli 2025 træder et udvidet producentansvar for emballage i kraft i Danmark, og fra 1. april 2024 gælder der en registreringsforpligtigelse. Det betyder helt kort, at alle virksomheder, der tilgængeliggør produkter med emballage i Danmark, får ansvaret for emballagen, når den bliver til affald ved at skulle finansiere og organisere indsamling, sortering og behandling af emballageaffaldet. Her på siden finder du svar på centrale spørgsmål om den nye ordningen.

Den 1. juli 2025 træder et udvidet producentansvar for emballage i kraft i Danmark, og fra 1. april 2024 gælder der en registreringsforpligtigelse. Det betyder at alle virksomheder, der tilgængeliggør emballerede produkteri Danmark, får det finansielle og organisatoriske ansvar for emballagen, når den bliver til affald.Her på siden finder du svar på centrale spørgsmål om den nye ordningen.

Producentansvaret for emballage omfatter den emballage der bliver tilgængeliggjort og bliver til affald i Danmark. Som  emballageførende virksomhed er det lovpligtigt at registrere sig i  Dansk Producentansvar(DPA)  mellem 1. april 2024 og  d. 31. august 2024. Her skal man registrere CVR nr., kontaktoplysninger og eventuelt tilknytning til en kollektivordning. DI anbefaler i den forbindelse kollektivordningen VANA, da de kan håndtere det økonomiske, praktiske og juridiske ansvar på vegne af virksomhederne.

Registerringsforpligtigelsen består i, at man mellem 1. april 2024 og 31. august 2024, skal  registrere ens forventede tilgængeliggjorte mængder emballage for 2024 fordelt på fraktioner, og hvorvidt emballagen er tilgængeliggjort til erhverv eller husholdninger hos DPA. Registrerer man sige ikke i tide, vil det være strafbelagt. VANA har udviklet en guide til medlemmer om hvad og hvordan man foretager registreringen.

Den 1. juli 2025 træder de finansielle og organisatoriske forpligtigelse ifm. producentansvaret i kraft.

  • Miljøstyrelsens officielle vejledning til producentansvaret for emballage kan findes her.
  • VANA’s FAQ til alt om producentansvaret for emballage kan findes her.
  • De juridiske registreringsforpligtigelser og ansvarsdefinitioner kan læses i Registerbekendtgørelsen her.

 

Hvad og hvem er omfattet?

Hvad er omfattet?

Som udgangspunkt er al emballage omfattet. Alle produkter af en hvilken som helst art og materiale, som anvendes til pakning, beskyttelse, håndtering, levering fra producenten til brugeren eller forbrugeren samt præsentation af varer. Læs mere om omfattede emballager hos VANA.

Emballage defineret som genbrugsemballage (Euro-paller f.eks.) omfattes og skal først registreres senere i 2025.


Hvem er omfattet?

Alle virksomheder, der sætter emballerede produkter på markedet, bliver ansvarlige for at finansiere og organisere indsamling, sortering og behandling af deres emballageaffald i 2025.

Hovedreglen er, at producentansvaret tilfalder den virksomhed, der først sætter emballager eller emballerede produkter på markedet.

Hvis der er tvivl om, hvorvidt man som virksomhed er omfattet eller ej, er det Dansk Producentansvar (DPA), som er registermyndighed, og derfor kan træffe afgørelse.

 

Video: Miljøstyrelsen
Den officielle vejledning fra Miljøministeriet

Miljøstyrelsen har udarbejdet en vejledning til producentansvaret for emballage, hvor man kan finde svar på spørgsmål om registrering og regelefterlevelse.

I DI anbefaler vi, at man tager udgangspunkt i denne. Vejledningen kan læses her.

VANA – En kollektivordning der kan hjælpe

Med producentansvaret vil der blive etableret såkaldt kollektive ordninger, som på vegne af producenterne varetager de administrative og praktiske opgaver, der pålægges producenterne. Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer samt Dagsam har i 2021 sammen oprettet kollektivordningen VANA. Dette er gjort for at sikre, at der er en infrastruktur tilstede til at hjælpe virksomhederne med at løfte producentansvaret fra dag 1.

En kollektivordning påtager sig opgaven med at behandle de mængder affald, der svarer til de mængder emballage, som deres medlemmer tilgængeliggør i Danmark.

En kollektivordning skal leve op til en række krav for at kunne blive godkendt af Miljøministeriet  - et af kravene er, at de skal behandle alle fraktionerne (materialetyperne). Kollektivordningerne bliver tildelt et geografisk område, svarende til den mængde emballage deres medlemmer repræsenterer.

Ved at deltage i en kollektivordning kan virksomhederne få del i væsentlige stordriftsfordele, der kan gøre en i stand til at løfte producentansvaret miljørigtigt, administrativt enkelt og omkostningseffektivt. 

Dansk Producentansvar (DPA) – Den ansvarlige registermyndighed

Dansk Producentansvar er den officielle registermyndighed ift. producentansvaret for emballage. Alle registreringer i systemet skal ske efter deres anvisninger.

DPA fører et offentligt tilgængeligt producentregister over tilmeldte producenter og kollektivordninger.

DPA er den ansvarlige myndighed ift. at svare på hvorvidt og hvordan et givet stk. emballage og/eller en given virksomhed er omfattet af producentansvaret.

Baggrund for producentansvaret

Den 30. august 2022 landede en bred politisk aftale om et udvidet producentansvar for emballage. Ny aftale: Mindre emballage, mere genbrug og genanvendelse - Miljøministeriet (mim.dk).

Aftalen fastlægger ambitionerne, rammerne og ansvarsfordelingen ift. den fremtidige tilgang og behandling af emballageaffald.

Den politiske aftale sætter rammen for den nationale implementering af EU-kravet om producentansvar for emballage, der kommer fra Emballagedirektivet. Emballage og emballageaffald | EUR-Lex (europa.eu).

 

Jacob Gullak Andersen

Jacob Gullak Andersen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3432
  • Mobil +45 2785 3792
  • E-mail jaga@di.dk

Relateret indhold