23.02.22 Miljø, energi og klima Nyheder

Producerer du elektriske eller elektroniske produkter? Så se her!

EU’s RoHS-direktiv, som begrænser anvendelsen af visse farlige stoffer i elektrisk og elektronisk udstyr, skal revideres. Den indledende høring viser, at Kommissionen overvejer drastiske ændringer af direktivet.

Kommissionen har netop åbnet for en indledende høring om RoHS (Restriction of Hazardous Substances), og efterlyser input fra virksomheder.

Revisionen kommer som svar på nogle af de udfordringer, der blev identificeret under evalueringen af RoHS. Evalueringen pegede bl.a. på stor utilfredshed omkring tildeling, fornyelse og tilbagekaldelse af undtagelser for stofbegrænsninger samt håndhævelse af reglerne - særligt i forhold til e-handel, og mangel på klarhed over, hvordan stofbegrænsninger udløses.

For at adressere ovenstående udfordringer overvejer Kommissionen en række større ændringer, herunder helt at ophæve direktivet for i stedet at indarbejde kravene i EU’s kemiregulering, REACH. En anden mulighed er at omdanne direktivet til en forordning, der er direkte gældende i medlemslandene for på den måde undgå de regulatoriske byrder, som kan opstå, når reguleringen gennemføres forskelligt i medlemslandene. En tredje mulighed er, at ophæve RoHS-direktivet og i stedet adressere miljøkrav i Ecodesign-direktivet.

En mindre indgribende model, som Kommissionen også overvejer, inkluderer:

  • at reformere undtagelsesprocessen og bestemmelserne for stofbegrænsninger
  • at overlade undtagelses- og stofbegrænsningsvurderinger til eksempelvis EU’s kemikalieagentur, ECHA
  • at revidere bestemmelserne for reservedele
  • at opdatere og tydeliggøre direktivets anvendelsesområde
  • at indføre krav til genanvendt materiale og kritiske råstoffer
  • at ændre bestemmelserne om håndhævelse og markedsovervågning
  • at sikre en mere klar afgrænsning mellem RoHS og andre reguleringer som REACH og Ecodesign-direktivet   

Endelig indebærer den mindst indgribende model, at Kommissionen bevarer reguleringen som den er i dag og blot introducerer ”bløde virkemidler”, som f.eks. en opdatering af RoHS vejledningen (FAQ dokumentet).

De nævnte modeller bør ikke betragtes som hverken endelige eller gensidigt udelukkende, men kan ses som en indikation af, hvilke tanker Kommissionen gør sig for en ændring af RoHS.

Den første høring i forbindelse med RoHS-revisionen er åben indtil den 14. marts. Herefter forventes en egentlig høring med mere specifikke spørgsmål. DI hører meget  gerne fra medlemmer, som er interesseret i revisionen af RoHS, og som forventer at bidrage  til høringen.

Kommissionen forventer at præsentere sit forslag til revision af RoHS i slutningen af 2022.

Revisionen af RoHS er et af de initiativer, der er igangsat i forlængelse af den europæiske strategi for bæredygtig kemi. Kommissionen arbejder også med revision af bl.a. REACH og CLP-forordningen.

Yderligere information

Læs mere om den indledende høring (call for evidence) her

Læs mere om evalueringen af RoHS her

Læs RoHS direktivet her

 

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Fagleder for cirkulær økonomi

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold